Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dragoceni savet stručnjaka: Privolite decu da jedu povrće pomoću jednostavnog trika

Mnogi roditelji svakodnevno vode bitku s decom zbog hrane, a posebno kada je u pitanju zdrava hrana, odnosno zeleno povrće. Međutim, to ne mora više biti tako...

 Izvor: Foto: Shutterstock

Naučnici iz Australije dokazali su kako će deca jesti povrće, ali da je važno kako im je ono servirano. Naučnici sa Univerziteta "Deakin" testirali su svoju teoriju na 72 osnovnoškolske dece. Svako dete je dobilo kutiju s 500 grama oljuštene šargarepe, dok su sledećeg dana dobili istu količinu, ali je šargarepa bila iseckana na kockice, pa im je rečeno da u deset minuta pojedu koliko god mogu.

Između ta dva izbora, deca su radije jela šargarepu koja je bila u komadu nego onu koja je bila već isečena.

Povezane vesti

"U proseku su pojeli osam do deset odsto više povrća po težini kada je šargarepa bila u komadu. Ovo olakšava i roditeljima jer sada znaju šta deca više vole", rekao jer doktor Dži Liem, jedan od istraživača.

On pojašnjava kako je dokazano da će deca pojesti celu šargarepu ako im takvu i date u ruku, a ako je ona iseckana na komadiće onda će se brzo zasititi. Taj savet treba slediti i kada je nezdrava hrana u pitanju, ali treba činiti suprotno.

Povezane vesti

"Ako dete želi nešto slatko, čokoladu podelite na više manjih komada i detetu će se činiti da je dobilo puno pa će manje pojesti umesto da mu date celi komad u ruku da jede koliko želi", savetuje droktor Liem. 

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica