Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pravo čudo u bolnici 'Dr Dragiša Mišović': 3.560 grama ljubavi, 540 milimetara sreće i - dva zubića

"Dok su me ušivali pitala sam gde mi je beba, a u bolnici su se našalili da je već krenula u obdanište, pa onda da će joj prvi obrok biti pljeskavica..." Beba Tijana čim se rodila obradovala je svoju porodicu posebnim osmehom.

 Izvor: Foto: Shutterstock

"Tačno 3.560 grama ljubavi, 540 milimetara sreće, ocena deset i - gratis dva zubića" dobili su pre nedelju dana Jelena (30) i Dubravko Despotović (35), kada su postali roditelji devojčice sa veoma posebnim osmehom.

Naime, malena Tijana, zdrava prelepa devojčica, mirna, rođena bez problema i sa crnom kosicom, iza slatkog osmeha u ustima krije i - natalne zubiće. Ona je prošle nedelje postala pravo čudo u bolnici "Dr Dragiše Mišović" na Dedinju, gde je rođena sa dva prednja zubića u donjoj vilici, a prema rečima doktora izgleda da joj raste i gornji prednji zub i donja četvorka!

Povezane vesti

Mamu i tatu prvo je obavestila doktorka o ovom fenomenu, što je, kako kažu, morala i sama da ovekoveči fotografijom. Kasnije se mama Jelena pohvalila posebnom devojčicom svim prijateljima, a šale od tada nisu prestale da naviru.

"U bolnici je prvo bila šala tata Crnogorac je napravio čudo, pošto je i par zaposlenih odande poreklom. Dok su me ušivali pitala sam gde mi je beba, a u bolnici su se našalili da je već krenula u obdanište, pa onda da će joj prvi obrok biti pljeskavica... ", priča mama Jelena kroz smeh.

Kada su joj prvi put doneli ćerkicu Tijanu, kaže da je imala samo bezazlene vrhiće zuba. Sada, u roku od samo par dana, oni su skroz izrasli! A nesvakidašnje "škripuckanje" male Tijane zateklo je i medicinske sestre u "Mišoviću".

"Sestra mi je ispričala kako je mislila da joj se jedno veče učinilo da nešto škripi na kašičici za dohranu dok je hranila Tiću. Uglavnom je tišina i kako je beba nastavila da grebucka, videla je da ima zubiće", priča Jelena.

Mama je prvih par dana normalno dojila bebu, međutim, sada kako su zubići skroz porasli i čak su potpuno čvrsti i stabilni, kaže kroz smeh da ne bi da rizikuje i sada koristi silikonsku bradavicu. Ali, zabrinutosti apsolutno nema, čak je Despotovićima cela ova situacija, kako kažu, slatka i zanimljiva.

"Imam sestričinu od šest meseci i njoj su tek sada počeli da rastu zubići. Oni počinju da rastu između šestog i devetog meseca, pa se mi šalimo da je naša Tića već uveliko prestigla sve", kaže Jelena.

Mala Tijana, rođena 28, jula, kao i u horoskopu, za mamu je samo Lavica, a tata je već svrstava među poznate svetske ličnosti.

"Interesantan je i podatak da su neke poznate i jako važne ličnosti na rođenju imale jedan ili dva zuba. Julije Cezar, Hanibal, Luj XIV, Napoleon, Ričard III, Šekspir... ", kaže tata Dubravko, i ne prestaje da preko interneta “izučava” ovaj fenomen.

Povezane vesti

Deka je prizvao svoju "vevericu"

Posle tate Crnogorca, najponosniji od svih je verovatno deka, čije se tepanje maloj unuci dok je bila u stomaku zaista i obistinilo.

"Moj tata se stalno šalio kako mi je veverica u stomaku pošto je Tijana "đipala" i kada se rodila sa zubićima to je bilo neverovatno. Rekli smo da je deda naslutio i stvarno dobio malu vevericu", pruča Jelena.

Natalni zubi su veoma retki

Zubi sa kojima se dete rodi, zovu se natalni i bez izuzetka je reč o donjim sekutićima, po pravilu slabo ukorenjenim. Zbog slabog korena oni su klimavi, te tako rasklaćeni i pokretljivi ne predstavljaju smetnju pri dojenju. Ovaj slučaj je veoma redak, a bilo je situacija u kojima su vađeni ubrzo nakon rođenja, jer ako se otkače postoji bojazan da se beba njima uguši.

Povezane vesti

Nikad nisam video bebu koja se rodila sa zubićima

Doc. dr Neđo Čutura, ginekolog i akušer u penziji i nekadašnji načelnik porodilišta u GAK "Narodni front" kaže da za ceo svoj radni vek nije video ovakav slučaj.

"Prisustvovao sam između 12 - 15.000 porođaja i nikada nisam video bebu koja se rodila sa zubićima, što znači da je to veoma retko. To što su zubići krenuli ranije da rastu, i to znači da je dete dentalno zrelije od ostale dece i uopšteno naprednije. Mlečni zubići počinju da rastu oko šestog meseca, kada bi majka trebalo da prestaje sa redovnim dojenjem. Ovi zubići sa kojima se rodila beba mogu smetati majci prilikom dojenja, doduše beba sada nema tu snagu i stezanje vilice i mišića koje će imati za pola godine i koje bi već mogle da prave povrede" rekao je on.

Povezane vesti

Dr Čutura dodaje da su ovo mlečni zubići porasli pre porođaja, a da će ovoj "naprednijoj" deci samim tim i trajni zubi, koji inače izlaze oko šeste-sedme godine, krenuti da izlaze ranije.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica