Neospotan je uticaj očeva na dete, ali postoje određeni segmenti i aktivnosti u kojima tate mogu da imaju mnogo značajniju ulogu na rast i razvoj deteta nego što misle.

1. Uticaj na karijeru

Istraživanje je pokazalo da očevi koji rade kućne poslove odgajaju ambiciozne ćerke koje žele karijeru i izvan stereotipno "ženskih" zanimanja. Autorka istraživanja Alisa Kroft, sa Univerziteta Britiš Kolumbija, tvrdi da su očevi svojim ponašanjem uče decu da razmišljaju izvan stereotipa. 

"Nije važno samo razgovarati o ravnopravnosti polova, nego i pokazati, jer deca nas gledaju i uče od nas", kaže Kroft.

2. Priče za laku noć

Tokom istraživanja očevi su prepričavali slikovnice svojoj deci kako bi naučnici mogli da analiziraju izražavanje i otkrili da su svi očevi koji priče pričali svojim rečima imali decu sa bogatijim vokabularom i boljim rezultatima na testu.

3. Tatini geni

Istraživanje objavljeno u časopisu Nature Genetics pokazalo je da su deca genetski sličniji očevima. Iako deca DNK nasleđuju gotovo jednako od oba roditelja, ipak koriste više tatinih gena, navodi istraživanje. 

4. Gruba igra 

Aktivna igra i "divljanje" pomažu u učenju. Mnoga su istraživanja pokazala kako grublja igra sa tatom pomaže deci da bolje procenjuju rizik, rešavaju probleme, procenjuju svoje granice, bolje upravljaju uzbuđenjem i agresivnošću, ali i bolje čiaju emocionalne znakove drugih ljudi.  

5. Ishrana 

Zna se da trudnice treba da paze šta jedu, ali sad je otkriveno i da ishrana oca utiče na buduće zdravlje dece. Očevi treba da paze kako se hrane još pre začeća kako bi svojoj deeci osigurali zdrav život.