Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Osude koje deluju stresno i obeshrabrujuće: Ko su najveći kritizeri mama?

Poznate mame stalno su izložene kritici javnosti zbog svojih postupaka, ali i obične mame susreću se sa istim problemom.

 Izvor: Foto: Profimedia

Većina majki dece uzrasta do pet godina doživljava kritike na teme od dojenja do disciplinovanja deteta, i to najčešće od članova sopstvene familije.

Šest od deset majki kaže da su dobile kritike iz različitih oblasti materinstva, kaže novi izveštaj Dečije Bolnice C. S. Mot rpi univerzitetu Mičigen. Ovaj izveštaj baziran je na anketiranju 475 majki dece uzrasta do pet godina.

Kritike koje novopečene mame dobijaju deluju stresno i obeshrabrujuće i utiču na to da se odećaju kao da nemaju podršku, kaže Sara Klark, jedan od autora istraživanja.

"Majke mogu postati zbunjene zbog toliko različitih pogleda na "ispravno" roditeljstvo. Saveti koje nisu tražile, a koje dobijaju od najbližih šalju majci poruku da nije dobra u materinstvu," dodaje ona.

Povezane vesti

Najveći kritizeri mama su njihovi sopstveni roditelji – 37 odsto ispitanica reklo je da su njihove majke ili očevi pokazali sumnju u njihovu roditeljsku sposobnost. Sledeći na listi su suprug (36 odsto) i njegovi roditelji (31 odsto). Daleko manje kritika majke su dobile od prijatelja, drugih majki, pedijatara ili vaspitača.

Naročito je na tapetu tema disciplinovanja deteta a metode oko kojih se majke i njihovi najbliži spore su telesna kazna i nametanje pravila deci.

Šezdeset dva procenta majki reklo je da dobijaju puno nekorisnih saveta od drugih, a 56 odsto njih smatra da ih previše kritikuju kad se dete ne ponaša lepo a premalo hvale kada je dete dobro. Polovina ispitanica naprosto izbegava suviše kritične osobe. "Šteta je što navika člana familije da majci soli pamet utiče na količinu vremena koje će dete provoditi sa tom osobom," zaključuje Sara Klark.

Povezane vesti

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica