Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saveti Batuta zbog tropskih temperatura: Rashlađujte dom i ne ostavljajte decu u parkiranim vozilima

Osetljiva populacija, deca, trudnice, dojilje, stari, oboleli od hroničnih bolesti, rekonvalescenti, posebno treba da brinu o zdravlju i ponašanju tokom vrelih letnjih meseci.

 Izvor: Foto: Profimedia

Iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ savetuju da tokom vrelih dana treba stalno rashlađivati dom, te da bi idealno bilo održavati sobnu temperaturu ispod 32 stepen tokom dana, odnosno ispod 24 stepena Celzijusovih tokom noći.

"To je naročito važno za decu uzrasta do dve godine, osobe starije od 60 godina, kao i za hronične bolesnike“, navodi se u saopštenju Batuta.

Izbegavajte boravak napolju u toku najtoplijeg dela dana od 10 do 17 sati i izbegavajte naporne fizičke aktivnosti. Za one koji moraju da ih obavljaju preporuka je da to čine u toku najhladnijeg dela dana, što je između četiri i sedam sati ujutru.

Povezane vesti

"Boravite u hladu. Ne ostavljajte decu, kao ni životinje, u parkiranim vozilima. Rashlađujte telo i hidrirajte svoj organizam. Tuširajte se ili kupajte u rashlađenoj vodi“, poručuju iz Instituta.

Savetuju da se nosi lagana, komotna odeća od prirodnih materijala, svetlih boja, a ukoliko se izlazi napolje obavezno staviti šešir ili kapu sa širokim obodom i naočare za sunce.

"Redovno unosite tečnost, pre svega vodu. Isključite alkohol i smanjite unos kafe i gaziranih bezalkoholnih pića. Uzimajte manje, a češće obroke. Izbegavajte hranu sa visokim sadržajem proteina“, navode iz Batuta.

Povezane vesti

Apeluju na građane i da redovno proveravaju kako su njihovi članovi porodice, prijatelji i komšije, koji žive sami.

Savetuju da se potraži pomoć ukoliko se oseti vrtoglavica, slabost, uznemirenost, intenzivna žeđ ili glavobolja, te da što je pre moguće treba preći u ohlađen prostor i izmerite telesnu temperaturu, kao i da se popije nekoliko gutljaja vode ili voćnog soka sobne temperature.

Treba potražiti pomoć lekara ukoliko se kod članova porodice, prijatelja primeti topla, suva koža i buncanje, pojavu grčeva i nesvesticu, odnosno gubitak svesti.

"Dok čekate na pomoć, pokušajte osobu da rashladite hladnim oblogama, dajte joj da pije tečnost, oslobodite je viška odeće“, zaključili su iz Batuta.

Povezane vesti

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica