Jedno jaje dnevno može pomoći sitnijoj djeci da porastu, pokazala je šestomesečna studija sprovedena u Ekvadoru. Bez obzira na to da li je meko ili tvrdo kuvano ili pretvoreno u kajganu, istraživači tvrde da je veoma dobro za malu decu i da bi moglo biti jeftin način za sprečavanje zaostajanja u rastu, posebno u prve dve godine života koje su kritične za rast i razvoj.

Zajedno s infekcijama i bolestima, loša ishrana je glavni uzrok zaostajanja u rastu. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, 155 miliona dece mlađe od pet godina je prenisko za svoj uzrast. 

Lora Ianoti i njene kolege su sproveli eksperiment u ruralnim delovima Ekvadora, gde su deci u uzrastu od šest do devet meseci davali jaja kako bi videli da li će im pomoći. Samo polovina od 160 dece koja su učestvovala u eksperimentu su šest meseci svakodnevno jela jaja, a ostali su praćeni radi upoređivanja. Istraživači su svake sedmice posećivali decu kako bi se uverili da se roditelji pridržavaju plana ishrane te da nema nuspojava ili alergije na jaje, a rezultati su ih prijatno iznenadili. 

"Iznenađeni smo učinkovitošću ovog eksperimenta. Jaja su odlična hrana za malu decu s malim žlezdama, sadrže kombinaciju hranjivih materija koje su veoma važne", kazala je Ianoti. 

Profesorka Meri Fjutrel ističe da je jaje dobra dodatna hrana koja se može uvesti kao deo ishrane kada majka odluči da dohranjuje dete, ali nikada pre četvrtog meseca bebinog života. Dodaje da bi jaje uvek trebalo da bude dobro skuvano kako bi se izbegle eventualne infekcije.