Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koji deo dana je najsigurniji za porođaj?

Iako to nije nešto što se može isplanirati, naučnici tvrde da su otkrili koje doba dana je najsigurnije za rađanje bebe...

 Izvor: Foto: Shutterstock

Studija objavljena u “Američkom časopisu za akušerstvo i ginekologiju” otkrila je da najsigurnije vreme za porođaj ne zavisi puno od buduće mame i bebe, već od doktora koji je tog dana na dužnosti. 

“Postoji puno studija koje su se bavile time koje vreme je najidealnije za porođaj, međutim malo ko je uzimao u obzir umor lekara”, kaže doktor Džejms Skot, vanredni profesor na Univerzitetu u Teksasu koji je radio na novom istraživanju.

Naučnici su u periodu od januara 2008. do oktobra 2013. godine ispratili 24,506 neplaniranih porođaja u porodilištu u kome su doktori radili u smenama od 12 sati.

Povezane vesti

Rezultati nisu pokazali nikakve razlike između dnevnih i noćnih porođaja, kao ni između vaginalnog porođaja i carskog reza.

Međutim, istraživači su otkrili da pažnja lekara popušta pri kraju smene i da su najmanje skoncentrisani nakon devet sati rada, te se nakon toga na porođajima dešavaju brojne komplikacije kao što je, na primer, prevelik gubitak krvi kod majke.

Zanimljivo, rizik se smanjuje u poslednja dva sata smene, verovatno zbog toga što lekari tada predaju smenu.

Povezane vesti

Najnovije

Vesti

Porodica