Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici otkrili još jedan razlog da deci zabranite tablete i pametne telefone

Istraživači najnovije studije savetuju da roditelji deci postave granice, odnosno da odrede koliko vremena dete sme provesti koristeći pametni telefon ili tablet, a evo i zbog čega...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Deca koja provode vreme igrajući se na pametnim telefonima i tabletima spavaju kraće od svojih vršnjaka koja ne koriste tu vrstu tehnologije, tvrde naučnici. Studija je pokazala da je svaki sat proveden uz ekran osetljiv na dodir povezan sa 15 minuta kraćim snom.

U studiji Univerziteta Birkbeck u Londonu učestvovalo je 715 roditelja dece mlađe od tri godine. Postavljanja su im pitanja o tome koliko često se njihovo dete igra s pametnim telefonom ili tabletom i navike vezane za spavanje. 

Povezane vesti

Rezultati su pokazali da su deca koja koriste telefone spavala duže tokom dana, a kraće tokom noći. Istraživači su ustanovili da bi svaki sat korištenja ekrana na dodir skratio san za 15 minuta. 

"To nije puno vremena za nekog ko spava 10-12 sati dnevno u komadu, ali svaki minut je važna za razvoj dece jer san ima brojne prednosti", kazao je doktor Tim Smit. 

S druge strane, studija je pokazala da deca koja koriste ekrane osetljive na dodir brže razvijaju motoričke sposobnosti. 

"Ovi podaci mogu biti varljivi jer je nauka još uvek nezrela, zbog čega je prerano donositi ovakve tvrdnje", kazao je Smit. 

Povezane vesti

Istraživači savetuju da roditelji deci postave granice, odnosno da odrede koliko vremena dete sme provesti koristeći pametni telefon ili tablet.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica