Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Deca treba da budu deca: Otac svojim školarcima zabranio izradu domaćih zadataka

Iako ne smatra da su domaći zadaci "bauk", dr Kulson kaže da oni deci "ni najmanje nisu od koristi tokom osnovne škole".

  Izvor: Foto: Shutterstock

U pismu koje na početku svake školske godine šalje upravi škole u koju idu njegove ćerke, on objašnjava svoj pogled na tu temu, kao i razloge zbog kojih svojoj deci neće dozvoliti da rade domaće zadatke, piše "Dejli mejl".

"Kod nas u kući se ne podržava izrada domaćih zadataka. Jedan od prvih razloga za takav stav je naučno dokazana činjenica da kod dece mlađe od 14 ili 15 godina nema nikakve dobrobiti od domaćih zadataka koji se rade nakon časova. Mnoge studije dokazale su čak da domaći zadaci negativno utiču na učenje", objašnjava dr Kulson.

Povezane vesti

Osim toga, on smatra da domaći zadaci u ranom uzrastu decu izlažu nepotrebnom stresu.

"Domaći zadaci znače više posla za nastavnike, koji moraju da ih pregledaju, ali deci je to još teže, čak i ako su zadaci malog obima", kaže on.

Ali, problem je i dublji od toga, pošto rezultati istraživanja pokazuju da se deca koja su preopterećena više ne raduju učenju, te samim tim imaju manje šanse da ikada ostvare velika dostignuća. Kad na to dodate da se deca koja su preopterećena domaćim zadacima često suočavaju sa depresijom i anksioznošću, jasno vam je zašto je ovaj tata svojoj deci domaće zadatke zabranio.

"Deca se sasvim dobro adaptiraju na obaveze ako im se domaći zadaci uvedu u uzrastu od 14 ili 15 godina, za to im definitivno nije potrebna višegodišnja 'praksa' koju bi sticali u mlađim razredima", kaže dr Kulson.

  Foto: Shutterstock

On smatra da su domaći zadaci potpuno nepotrebni ukoliko dete nema poteškoće u učenju i ukoliko predviđeno gradivo savladava bez većih problema.

"Ako primetite da vaše dete ima poteškoća u učenju, treba da se obratite učitelju ili da potražite pomoć, ali morate sagledati konkretan problem i slušati svoj unutrašnji osećaj", savetuje dr Kulson.

Deca treba da budu deca, biće vremena za domaće zadatke, smatra dr Kulson. A što se tiče "pripremanja na obaveze koje ih čekaju u životu" - budite bez brige, u krajnjoj liniji, vaše dete će recimo sa 18 godina možda učiti da vozi automobil, da li to znači da već sa 12 treba da ga stavite za volan "da se pripremi na vreme"? Ne, naravno.

Povezane vesti

Ipak, postoji jedna stvar koju bi trebalo da podstičete kod dece: čitanje. Ono je, po Kulsonovom mišljenju, od ključne važnosti za razvoj intelektualnih sposobnosti, u meri koja se ne može porediti sa domaćim zadacima.

Čitajte deci

Dok su sasvim mali, čitajte im. Čitajte im kad ste dobre volje i odmorni. Pa i kad ste umorni, i nemate snage da se pomerite, čitajte im. Polako i posvećeno, izražajno, kao da ste na pozornici. Pravite pauze, pitajte ih kako su shvatili ono što ste upravo pročitali. Objašnjavajte im značenje reči koje su im nepoznate na njima razumljiv način. Kad nauče da čitaju sami, radujte se tome. Neka čitaju oni vama. I neka svaki trenutak koji provedete uživajući u čitanju bude vaš zajednički mali praznik.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica