Roditelji godišnje daju čitavo malo bogatstvo na igračke. Iako ih deca obožavaju, jedan od vodećih britanskih psihologa smatra da je mnogo korisnije za decu da roditelji te pare potroše na porodično putovanje. 

Pit Oliver Džejms, dečji psiholog i psihoterapeut, autor mnogih knjiga na temu odnosa roditelja i dece kaže da veliki procenat poklona koje smo dali deci za njih nemaju nikakvu vrednost i ništa im ne donose u kasnijem razvoju i životu.

Sa druge strane, porodični odmor za decu je značajan, kako u ovom trenutku, tako i kasnije, do kraja života jer ostaje u njihovom pamćenju. Dakle, ukoliko svakako planirate da potrošite novac na nešto, jasno je koja opcija ima više smisla, smatra ovaj psiholog.

Roditelji načešće odustaju od odmora sa decom jer smatraju da je deci dosadno i onda traže od njih više pažnje nego inače. A činjenica je samo da deca vredunju druge stvari kada je putovanje u pitanju.

"Prva i najčešća greška roditelja je ta što mesta i aktivnosti koje oni smatraju uzbudljivim, uglavnom nisu zanimljivi deci. Tako roditelji i dolaze u situaciju da po nekom gradu za ruku vuku decu koja gunđaju", kaže Džejms.

Kakav odmor je najbolji za decu?

Deca vide svet potpuno drugačije od odraslih. Ustalom, setite se svog detinjstva. Recimo meste gde se piju drugačija pića u odnosu na ona koja se piju u njihovom svakodnevnom okruženju, ili gradovi koji obeležavaju autentične praznike za koje vaša deca ne znaju, svakako će ostati u glavicama vaših mališana dugo nakon što se putovanje završi.

Ali čak i 'dosadan' odmor će učiniti da vaše dete uživa u porodičnim trenutcima više od neke igračke koju će posle par dana skloniti u kutiju. Čak iako niste u mogućnosti da odete na neko super-zabavno, neobično mesto, pustite dete da istražije na svoj način. Nemojte se držati nekakvog striktnog plana koji ste napravili još kod kuće i očekivati da će dete u tome uživati. Pustite decu da uključe maštu i neka sami pronalaze čuda.

"Na primer, jedan porodica koja je dolazila kod mene na terapiju, putovala je sa decom od 10 i 14 godina u Pariz. Dečaci su bili užasno nezainteresovani čak i kada su posećivali neka tipično pariška mesta, drugačija od njihovog grada. Međutim, obojica su neprestano pričala o užasnom smeštaju koji su imali. Svi nedostaci su ih neverovatno zasmejavali. Priča o tom smeštaju posle odmora je postala prava legenda koja se prepričava. I to nikako ne sme da se zanemari", priča Džejms. 

Prema mišljenju ovog psihologa, ono što je prava vrednost porodičnog odmora je retka mogućnost da deca i roditelji u rasterećenom raspoloženju provode zajedno.

"Kada smo na odmoru, onda smo daleko od svih pritisaka svakodnevnog života u kojima smo fokusirani na posao ili deca na uspehe u školi. Svi su opušteni, a onda to lepo raspoloženje provode zajedno."

Putovanja čine decu pametnijima

Naravno da se sva deca raduju materijalnim poklonima, ali ne smemo dozvoliti modernim igračkama da nas udaljavaju od naše dece, da ih zatvaraju u sobu ispred ekrana i izoluju od svetlosti i sveta, kaže ovaj psiholog.

Odmor decu čini radoznalijima, tera ih da samostalno otkrivaju stvari, a time ih čini i pametnijima.

"Putovanja su ključna za ljusko iskustvo, posebno za decu. Dragoceni trenutci koje delimo sa decom u toku putovanja čine nas bliskijima što u mnogome kvalitetno utiče na dalji zdrav razvoj dečjeg mozga i pomaže im da steknu različite veoma korisne veštine, a  to je prava vrednost koju možemo dati našoj deci", tvrdi Džejms.