Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici otkrili koje godine su idealne za majčinstvo

Lekari kao i nova naučna istraživanja pokazuju da su odluke žena da decu dobijaju u zrelijim godinama zapravo veoma pametne odluke, a evo i zašto…

 Izvor: Foto: Shutterstock

Ženama se savetuju različite stvari, pa se ne treba iznenaditi ako mnoge pod opterećenjem prevelikog broja informacija reše da slušaju samo sopstveni instinkt. Ovo se prvenstveno odnosi na životnu dob u kojoj se žene odlučuju da postanu majke, a što je svakako usko povezano sa društvenim i drugim pravilima, kao i okolnostima koje žena može, ali i ne mora uzeti u obzir.

Nekada je trideseta bila savršena za drugo ili treće dete, a danas je trideseta još uvek „mirna luka“ u kojoj se retko i ne sasvim rado razmišlja o porodici. Lekari kao i nova naučna istraživanja pokazuju da su odluke žena da decu dobijaju od 35. do 40. godine zapravo veoma pametne odluke, a evo i zašto…

Povezane vesti

Trudnoća nakon 35. godine života obično se smatra rizičnom, a kao razlozi se često navode komplikacije u poznim fazama trudnoće. Ipak, nova studija sprovedena na University of Southern California u SAD-u otkrila je da rađanje deteta nakon 35. poboljšava mentalne sposobnosti majke.

Tako kažu naučnici (iz filma: Tako kažu naučnici (iz filma: "Nine months")

Kako se došlo do tog zaključka?

Istraživači su sproveli nekoliko testova na 830 žena u menopauzi. Žene su testirane u oblastima vizuelne percepcije, verbalnog pamćenja, koncentracije i pažnje. Žene koje su dete rodile nakon 35. bile su bolje na svim testovima- poput onog koje pokazuje verbalno pamćenje ili kognitivne sposobnosti.

Povezane vesti

Ovakvi rezultati su povezani sa hormonima estrogenom i progesteronom, koji su vrlo aktivni tokom trudnoće, a dokazano je da imaju pozitivne uticaje na hemijske procese u mozgu. Iako vas niko ne može naterati da imate dete u dobi kada to ne želite, možda bi o čitavoj stvari trebalo dobro da razmislite.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica