Naučnici nas često iznenađuju zadivljujućim i važnim otkrićima koji mogu da nam promene život. Tako na primer, istraživači sa Univerziteta u Kaliforniji, nedavno su otkrili na koji način možemo produžiti živote naših roditelja i učiniti ih boljim.

A recept je krajnje jednostavan.

Ispostavilo se da ključnu ulogu u ubrzavanju procesa starenja i povezane smrtnosti ima usamljenost. Naučnici su posmatrali stanje 1.600 starijih osoba koji su u proseku imali 71 godinu. Ali, zdravstveni faktori i socijalni i ekonomski status nisu uzeti u obzir. Samo usamljenost.

Više od 6 godina istraživanja pokazalo se da je preminulo samo 14% starijih osoba koje su stalo posećivali njihovi najmiliji. Dok je onih koji nisu bilo tako često posećivani umrlo 23%.

Kako bivaju stariji, to više pridaju važnost odnosima sa porodicom. U isto to vreme, deca i unuci pridaju manje pažnje komunikaciji sa starijom generacijom.

Generalno, stariji ljudi su tolerantniji na neviđanje svojih prijatelja i rodbine. Ali isto tako su uvek spremni podeliti svoje iskustvo i mudrost sa mladima, kao i ukazivati na ono što je zaista važno i vredno naših emocija i truda, a šta nije.

Zato požurimo po savete od naših roditelja, deka i baka, tražimo recepte, ili samo po zagrljaj. Ponekad je dobro prisetiti se koliko su nama davali i i dalje nam sa veseljem daju svoju brigu i pažnju. Ako odvojimo samo par sati nedeljno, samo jedan telefonski poziv na dan – mnogo ćemo im povećati šanse za dug i srećan život.