Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uznemirijući podaci: Sve veći broj dece i mladih koji se leče od anksioznosti

Stručnjaci kažu da ovi podaci pružaju sliku o generaciji koja je "24 sata dnevno" izložena pritiscima na društvenim mrežama, a da se ova bolest otkriva kod dece i pre tinejdžerskog doba.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Broj dece i mladih koji se leče od anksioznosti u britanskim bolnicama povećao se za 42 odsto za samo godinu dana, pri čemu se hiljadama ove dece bolest otkrije i pre tinejdžerskog doba, pokazuju rezultati britanske Nacionalne zdravstvene službe.

Stručnjaci kažu da su podaci "duboko uznemirujući" i da pružaju sliku o generaciji koja je "24 sata dnevno" izložena pritiscima na društvenim mrežama, što podstiče nasilničko ponašanje, nesigurnost i zabrinutost za sopstveni izgled.

Podaci otkrivaju da se broj anksiozne dece utrostručio u poslednjih pet godina.

Britanska dobrotvorna organizacija za zaštitu dece NSPCC upozorava na sve veću zabrinutost dece i tinejdžera zbog uznemirujućih vesti koje saznaju na društvenim mrežama, ali i zbog svetskih događaja, kao što su Bregzit, američki izbori i teška situacija na Bliskom istoku.

Povezane vesti

U 2015/16. godini, više od 10.000 pacijenta mlađih od 18 godina primljeni su u bolnicu zbog anksioznosti, među kojima su i deca od 12 godina i mlađa. Više od 200 mališana staro je četiri ili pet godina, dok čak 92 anksiozne dece nema ni tri godine.

"Podaci o naglom porastu broja anksiozne dece duboko su uznemirujući", kaže dr Mark Buš, glavni savetnik dobrotvorne organizacije Jang Majnds.

"Naša istraživanja pokazuju da su deca i mladi suočeni s velikim brojem raznovrsnih pritisaka, uključujući i stres u školi, probleme zbog izgleda, psihičko nasilje na mreži i van nje, kao i činjenicu da su 24 sata dnevno izloženi uticaju društvenih mreža i neizvesnost kada u pitanju posao", napominje se.

Povezane vesti

Džon Kameron, direktor službe NSPCC za pružanje pomoći deci i omladini telefonom, ističe da su problemi dece "često izazvani potrebom da drže korak s vršnjacima i da imaju savršen život".

Organizacija beleži povećanje od 35 odsto poziva dece i mladih tokom 2015/16, pri čemu broj poziva konstantno raste i trenutno iznosi oko 1.100 mesečno.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica