Kanadski naučnici su ranije pronašli vezu između niske porođajne težine i sklonosti ka stidljivom, opreznom ponašanju.

Istraživanje objavljeno u časopisu Pediatrics tvrdi da osobe rođene s ekstremno niskom porođajnom težinom (manje od kilograma) imaju veće šanse da budu stidljive, oprezne i nesklone rizičnom ponašanju, nego one koje su rođene s normalnom težinom.

Vodeći autor, doktor Luis Šmit, inače profesor psihologije, neurologije i biheviorizma na Univerzitetu McMaster u Hamiltonu tvrdi da rezultati studije pokazuju kako postoje različiti načini da se postane stidljiv, od kojih neki mogu biti razni događaji u ranom detinjstvu. Profesorka psihijatrije i biheviorizma na Medicinskom fakultetu Teksas, dr. Džejn Riperdžer-Šuler kaže da samo zato što je beba rođena s malom težinom ne znači da će posle, u odraslom životu, biti anksiozna, ali postoji nešto što ipak povezuje to dvoje.

Viši rizik za poteškoće u učenju i emocionalne probleme

Prethodna istraživanja su otkrila da deca rođena s ekstremno niskom kilažom imaju kasnije viši rizik za poteškoće u učenju i emocionalne probleme, uključujući neuroze, poremećaje pažnje, hiperaktivni poremećaj i sklonost prema izraženijem oprezu, kao i da su samim tim generalno lošijeg zdravlja.

Istraživanje je izvršeno nad 71 mladom osobom koja je rođena s ekstremno malom kilažom i 83 koje su pri rođenju imale normalnu težinu. Naulnici su zatim procenili komponente ličnosti – temperament (stidljivost i društvenost, neurotizam i ekstroverziju), motivaciju (bihevioralnu aktivaciju i inhibiciju), kognitivne i afektivne pokazatelje (samopoštovanje, usamljenost) i socijalizaciju.

Dokazano je da su odrasle osobe koje su rođene s ekstremno malom kilažom, bez obzira na pol, tokom života značajno stidljivije, inhibirane, manje društvene, opiru se riziku te imaju veću sklonost da prate socijalno prihvaćene obrasce ponašanja.