U ukupnom poretku najpopularnijih deset ženskih imena u FBIH od 2006. godine do danas na prvom mestu je ime Amina, a što se tiče muških imena, situacija se ipak malo promenila.

Ahmed je lani, naime, bilo najpopularnije ime, koje od prošle godine nose 263 dečaka, dok je nekoliko godina prvo mesto zauzimalo ime Amar. No, donedavno su na prvom mestu bila imena Emir i Harun.

Osim što je Amina apsolutni pobednik prema popularnosti, jer je ovo ime u prošloj godini dobilo 297 devojčica, mnogi roditelji odlučili su svoju curicu nazvati i Sarom, dok je na sigurnom trećem mestu svih ovih godina bilo ime Emina. Ipak, nakon Ahmeda, Amara, Emira i Haruna, po popularnosti vode imena Daris, Adin, Davud, Imran, Hamza... Sudeći prema podacima Zavoda, stanje se nije menjalo ni u ovoj godini.

Jedan od razloga zbog kojih se mnogi roditelji BiH odlučuju da svom detetu daje ime Amina je i samo njegovo značenje. Amina je, naime, žensko ime arapskog porekla, a znači da je reč o osobi koja je verna, poštena, pouzdana i sigurna. Ime Ahmed, takođe, krasi lepo značenje - "odveć pohvaljeni" i "stalno zahvalan Bogu".

No, sudeći prema tabeli top 100 imena, mnogi roditelji su svom detetu dali i neka zanimljiva i originalna imena, poput imena Ilkah. Za ovo ime odlučilo se 29 roditelja, dok ih je 36 dalo i neobična imena Ivano i Leon. Neka od neobičnih imena u prošloj godini bila su i Adian, a od ženskih, Aylin i Alina.

Psiholog, Čedomir Novaković, pojašnjava da u BiH nije retkost da se u porodičnim stablima kroz generacije ponavlja nekoliko imena koja se najčešće odnose na muške potomke. Ističe i da mnoge porodice daju imena deci i po prijateljima ili nekoj dragoj osobi koju su upoznali.

Nije retko i da novorođeno dete bude "zamenski" član za prethodni gubitak koji je porodica doživela. U tim slučajevima, dete tokom odrastanja sa sobom nosi mnogo više od svog imena, nosi sećanje na sretne ili tužne događaje. Psihološka pozadina svega navedenog je, kaže, da se određenim imenom, najčešće nesvesno, prenose određena očekivanja od konkretne osobe.

Lepo značenje

"Ovi slučajevi kod nas su česti tako da ne čudi da su ova dva imena vodeća. Pored toga, lako se pamte, a evo, imaju i lepa značenja. Pored toga su i moderna. Mnogi roditelji, kada pročitaju šta znači ime Amina, da je reč o osobi koja je čestita, verna, daju ćerci upravo to ime", pojašnjava Novaković.

Ističe i da malo koji roditelj, prije davanja imena detetu, razmisli o tome šta tim imenom detetu prenosi i kako će sama priča o davanju imena uticati na njegovo odrastanje.

Likovi iz turskih serija

U Bosni i Hercegovini ima i onih koji su bili malo ekstremniji i maštovitiji u davanju imena. Tako je u jednoj sarajevskoj opštini zabeleženo ime Dijamant, a bilo je i onih koji su deci davali imena po markiranim stvarima pa se nekoliko devojčica zove Zara.

Neki su čak odlučili svoju bebu nazvati po glumcima iz turskih ili meksičkih serija koje su poslednjih godina dosta gledane preko malih TV ekrana.

"Znam slučajeve da su neke devojčice dobile ime po Esmeraldi, dakle, roditelji pri odabiru imena uzimaju više faktora u obzir ", kaže Novaković.