Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Žene koje su operisale slepo crevo i krajnike su plodnije?

Petnaestogodišnje istraživanje otkrilo je da ženske osobe kojima su uklonjeni krajnici ili slepo crevo u mladosti imaju veće šanse da zatrudne od ostalih i to u ranijim godinama.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Ukoliko su vam uklonjeni krajnici ili slepo crevo, verovatno ste imali dobar razlog da idete na operacioni sto. Ako ste žena, isto tako verovatno vam niko nije rekao da to može da utiče na plodnost.

Naime, iako su postojale spekulacije da te dve rutinske operacije mogu negativno da utiču na reproduktivni sistem, 15-godišnje istraživanje je otkrilo da ženske osobe kojima su uklonjeni krajnici ili slepo crevo u mladosti imaju veće šanse da zatrudne od ostalih i to u ranijim godinama. 

Povezane vesti

Razlozi za takvu vezu nisu potpuno razotkriveni, ali istraživanje naučnika iz Dandija je tema o kojoj se mnogo priča poslednjih dana. Oni su pregledali više od pola miliona slučajeva i ustanovili da veza postoji - kod žena koje su imale jednu operaciju učestalost trudnoće je veća nego kod onih koje nisu imale nijednu, a još je veća u slučaju žena koje su imale obe operacije. 

Procenat žena koje su imale najmanje jednu trudnoću nakon operacija je 54 (slepo crevo), 53 (krajnici), 59 (obe operacije). Kod žena koje nisu išle pod nož procenat je 44 odsto.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica