Naučnici kažu da je ovo otkriće jedno od najvažnijih u području istraživanja trudnoće i njihova saznanja transformisaće način na koji se medicina brine o budućim majkama.

Australijski naučnici dvanaest godina istraživali su zašto se neka deca rađaju sa defektima srca, bubrega ili kičme. Otkrili su da vitamin B3, kojeg inače ima u povrću i mesu, može lečiti molekularne deficijencije koje zaustavljaju rast organa embriona kao i beba da se ispravno razviju u maternici.

"Ovo ima potencijal da se značajno smanji broj spontanih pobačaja i urođenih mana kod beba širom sveta. Ove reči ne govorim olak",  ispričala je naučnica iz oblasti biomedicine profesorka Seli Dunvud sa Instituta Victor Chang Cardiac Research u Sidneju.

Svaka četvrta žena u proseku doživi spontani pobačaj, dok se godišnje rodi oko 7,9 miliona beba sa ozbiljnim urođenim manama. Svake godine umre oko 3,3 miliona dece do pet godina upravo zbog urođenih mana, najviše srčanih, koje zahvataju svaku stotu bebu.  

Njihova istraživanja pokazala su da je dodavanje vitamina B3 u ishranu trudnim miševima potpuno sprečilo i spontane pobačaje i defekte, a bebe su rođene savršeno zdrave, piše Sky News. Istraživači kažu da je sledeći korak razvijanje testa koji će identifikovati koje su žene pod najvećim rizikom da imaju bebu s urođenom manom i potom da im se osigura dovoljna količina vitamina B3.  

"Verujemo da je ovo veliko otkriće i sigurno će biti jedno od najvećih australijskih medicinskih dostignuća. Vrlo je retko da neko pronađe problem, i da osigura rešene u isto vreme. To je zapravo dvostruko otkriće - rekao je profesor Robert Graham, izvršni direktor instituta na kojem je sprovedeno istraživanje.