Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Način rađanja utiče na razvoj bolesti creva kod dece

Izgleda da način na koji se mame porađaju utiče na dosta toga, a između ostalog i na zdravstveno stanje bebinog stomaka, pokazala je najnovija studija.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Vrsta porođaja, ali i način ishrane novorođenčeta mogu da naprave značajnu razliku u bakterijskom sastavu bebinih creva.

Naime, istraživanje je pokazalo da se mikrobi u debelom crevu razvijaju po rođenju i povezani su sa kasnijim zdravstvenim stanjem.

Prateći rođenje i način ishrane više od 100 beba starih šest nedelja, naučnici studije, koja je objavljena u časopisu “JAMA Pediatrics”, su otkrili da bebe rođene vaginalnim putem imaju različit sastav crevni sistem od onih koje su rođene carskim rezom. Razlike su takođe pronađene i kod beba koje su hranjene majčinim mlekom i onih koje su dobile mlečnu formulu ili kombinaciju formule i majčinog mleka.

“U crevima još uvek nema nikakvih bakterija dok je beba u materici. Kada su još uvek u maminom stomaku, u plodovoj vodi nema bakterija. Znači, one se dobijaju nakon rođenja. Do tada sterilna beba pri vaginalnom porođaju brzo dolazi u kontakt sa maminim laktobacilima. Bebina koža je poput sunđera koji upija majčine mikrobe. Prva tečnost koja dospeva u bebina usta su mamini mikrobi, uključujući i male količine fekalnih materija. Čim se rodi, beba instiktivno svoja usta, sada puna laktobacila, okreće prema majčinoj bradavici i počinje da sisa. Porođaj čini da laktobacili u bebu ulaze zajedno sa prvim mlekom. Međutim, ako ste rođeni carskim rezom, majčin stomak je dezinfikovan u sterilnoj operacionoj sali, tako da ništa nije isto. Možete dobiti ono što je u osnovi u bolnici”, objašnjava En G. Hoen, doktorka sa Univerziteta medicine u Lebanonu (Nju Hempšir) i autorka studije.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica