Profesori i pedagozi često vreme određeno za odmor posle časa koriste kao dodtnih par minuta za predavanje ili kao kaznu za nedolično ponašanje za vreme časa.  Međutim, kako pokazuju poslednja istraživanja, na taj način negativno utiču na normalan razvoj mališana. 

Pogledajte i Mama iz prošlog veka: Šta god da ti škola i život donesu... samo piči, sine moj!

Ono što bi trebalo konstantno da se apostrofira je činjenica da je školski odmor, kako u osnovnoj, tako i tako i onaj u srednjoj, jedan od krucijalnih stvari u razvoju deteta.

Nakon sprovedenog istrtaživanja, američka Akademija za pedijatriju došla je do zaključka, da je mali predah, odmor od akademskih obaveza bitan u emocionalnom, društvenom, fizičkom i akademskom sazrevanju mlade osobe još od osnovne škole.

Pogledajte i Najbolji sistem obrazovanja: 25 razloga zbog kojih je dobro školovati decu u Finskoj

Odmor koji dete gubi zbog lošeg ponašanja na času, ne pomaže u poboljšanju ponašanja istog. Njima je upravo odmor potreban i kao “izduvni ventil” gde će moći da razbistre um i da se fokusiraju na sledeći čas. Pored toga, veoma je bitna i komunikacija sa roditeljima u ovom slučaju. Zadatak roditelja je da postavljaju granice i preduzimaju “kaznene mere” kod kuće u slučaju da se dete ne ponaša onako kako dolikuje pravilim škole.

Pogledajte i Izrevoltirana učiteljica poručuje: Nije isto brinuti o jednom detetu ili o njih dvadeset troje

Deca u modernom dobu brzo odrastaju, a kao što je dokazano, vreme za igru i druženje je važna stavka u njihovom odrastanju i sazrevanju, ali u današnje vreme tog vremena je sve manje. Zato je bitno da pedagozi i roditelji shvate da odmor od učenja nije privilegija za dobru decu, ono pripada svima i jednako je važno kao i matematika, pisanje, čitanje i istorija.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.