Porodilje u Republici Srpskoj od sada imaju pravo da traže da na njihovom porođaju prisustvuje osoba koje one odaberu. Sama procedura prisustva porođaju je daleko jednostavnija i više ne uključuje sanitarni pregled. 

Troškovi prisustva porođaju iznose kao i do sada 20 KM (za pokrivanje troškova jednokratne opreme za ulazak u porođajni blok). Protokol će u formi pojednostavljenog obavještenja uskoro biti dostupan na web-stranici www.kc-bl.com.

Pogledajte i Tata na porođaju

Pokrenute su i mnoge aktivnosti sa ciljem rekonstrukcije i opremanja porodilišta Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC RS kako bi se obezbedili adekvatni uslovi i stvorili zdravije i sigurnije okruženje za porodilje i njihove bližnje. 

Cilj ovog projekta je formiranje Pretporođajnog odjeljenja i Odjeljenja za prisustvo osobe od poverenja porođaju, što će omogućiti pacijenticama komforniji boravak u iščekivanju jednog od najvažnijih momenata u njihovim životima - rođenja deteta.

Projekat renoviranja Porođajnog bloka je od izuzetnog značaja za zdravstveni sistem Republike Srpske jer se na godišnjem nivou u Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC RS rodi više od 3 000 beba. Osim toga, modernizacijom će se olakšati rad lekarima i medicinskom osoblju.

Izvor: Unoradio

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.