Vreme je da ozbiljno porazgovarate sa vašom bebom!

Jeste li ikada gledali druge roditelje kako komuniciraju sa detetom? Mark Van Dam, stručnjak za govor i sluh na Državnom Univerzitetu posmatrao je i snimao mame i tate u interakciji s njihovim bebama, kako bi utvrdio razlike u komunikacije majke i oca s detetom.

Otkriće do kojeg je došao nimalo ne čudi. Naime, Mark Van Dam je dokazao kako mame razvijaju poseban majčinski način komunikacije, prirodno menjaju ton glasa i sklonije su tepanju i gugutanju, dok očevi u većini slučajeva govore bebi kao odrasloj osobi. 

Tako je potvrđena teorija da su majke zadužene za intimnije povezivanje sa detetom već putem govora, dok tate pripremaju bebu za komunikaciju s ostatkom sveta razumljivim i jasnim govorom.

Međutim, često se postavlja pitanje koji pristup je bolji za dete. Fran Volfiš, psihoterapeut sa Beverli Hilsa, smatra kako je odgovor vrlo individualan i razlikuje se od deteta do deteta. Od mama se očekuje ovakav pristup jer su osetljivije zbog "divljanja" hormona, ali i intimnost od prvih dana je nekako "urođena", dok se tate bitno razlikuju. Ima onih koji će biti jednako nežni poput majki, ali većina je ipak staloženija i razgovara s detetom kao sa odraslom osobom.  

Svi se u javnosti ponašamo ozbiljnije nego u toplini svog doma, pa je upravo zato istraživanje sprovedeno u kućama novopečenih roditelja, jer su tamo najopušteniji.  

Na bebino gugutanje u toplini doma, majke su odvratile gugutanjem u čak 88-94 odsto slučajeva, dok su tate odgovorile tek u 27-33 odsto slučajeva.

Bez obzira na način komunikacije, svi stručnjaci su slažu oko jednog: bilo kakav oblik komunikacije s detetom svakako je dobar za njegov razvoj. Tako se poboljšavaju detetove jezične veštine i deca s kojom se mnogo priča po pravilu ranije počinju izgovarati prve reči.