Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li zahtevni roditelji utiču na sreću deteta?

Nesporno je da roditelji često moraju biti autoritativni kako bi uspešno vaspitali i izveli dete na pravi put. Međutim da li preterujete u tome?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Neprestano zahtevanje da dete bude u svemu bolje od svojih vršnjaka, čini i vas i vašu decu nesrećnim i isfrustriranim.

Nedavno je na tu temu sprovedeno prvo istraživanje, a rezultati pokazuju da previše autoritativnim i zahtevnim roditeljima vaspitanje ne ide na ruku.

Povezane vesti

Zbog čega je to tako?

Roditelji tako ne samo da vrše pritisak nad decom, već i sami sebe iscrpljuju konstantnim stvaranjem savršene slike o sebi i preplavljeni su obavezama.

Povezane vesti

Stručnjaci sa Univerziteta Kvin Meri u Londonu koji su sproveli istraživanje došli su do zaključka da ni deca ne prolaze bolje ovakvim načinom vaspitanja. Zahtevi da neprestano uče kako bi bili najbolji u svemu stvaraju lošu atmosferu i povećavaju stres sa kojim mališani često ne znaju kako da se izbore, pa postaju nervozni ili agresivni. 

Ovo istraživanje dovelo je u pitanje raniju pretpostavku da će deca biti uspešnija ukoliko ih roditelji "guraju" i "bombarduju" časovima stranih jezika, školicama sporta, muzičkom školom... 

Povezane vesti

Kada je pre pet godina Ejmi Čua napisala knjigu "Borbena himna mame tigrice", mnoge žene su prihvatile njene metode vaspitanja. A one uključuju - ne prihvatiti nijednu ocenu ispod petice, ne dozvoliti deci da učestvuju u aktivnostima koje za cilj nemaju obrazovanje, zabraniti spavanje kod drugova i drugarica, a kad se domaći rad završi, sledi nagrada u vidu časova violine i klavira. 

Knjiga je postala bestseler širom sveta, ali izgleda da će i autorka i njene sledbenice morati da razmisle o svrsishodnosti spartanskih metoda.

Možda je ipak bolje da se za početak otkrije koji su to talenti deteta i omogućiti mu da uživaja u usavršavanju istih.

Izvor: Super Žena B92

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica