Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li jutarnja mučnina može da otkrije pol deteta?

Jedan od mitova o trudnoći govori o tome da jutarnja mučnina može otkriti pol deteta, a jedno istraživanje otkrilo je da li je to istina.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Žene koje pate od intenzivnih mučnina tokom trudnoće češće rađaju devojčice.

Istraživanje koje vodi Lena Edlund i njen tima sa Univerziteta Kolumbija obuhvatilo je podatke o 1.65 milion trudnoći u Švedskoj i pokazalo da bi jedan od najvećih mitova o trudnoći zapravo mogao biti istina.

Edlund kaže kako se prema svetskom proseku obično rađa više dečaka nego devojčica, ali čak 56 posto žena iz istraživanja koje su u trudnoći imale trudničku hiperemezu (hyperemesis gravidarum) rodilo je devojčice.

Povezane vesti

Jako je veliki broj trudnica koje pate od jutarnjih mučnina, ali sve više pati od trudničke hiperemeze, stanja u kojem su uobičajene komplikacije poput mučnine i povraćanja intenzivnije.

Trudnice sa hiperemezom gube apetit, dehidriraju, naglo mršave, imaju glavobolje, često pate od niskog krvnog pritiska koji može dovesti do hroničnog umora i nesvestice. Kod najtežih slučajeva dolazi do hospitalizacije pa trudnice tečnost dobijaju na intravenozno i hrane se sondom.

Povezane vesti

Najnovije

Vesti

Porodica