U jednoj nedavnoj studiji objavljeno je da ultrazvuk uveliko šteti, odnosno da ultrazvuk u prvom tromesečju trudnoće može znatno pojačati simptome autizma na još nerođenom detetu. 

Studija je objavljena početkom septembra u žurnalu "Autism Research", i naglašeno je da studija nije pokušala da dokuči razlog pojave autizma već da otkrije zbog čega se kod toliko mnogo novorođene dece autizam dijagnostikuje.

Pogledajte i Doktor Karp: Mislim da znam šta izaziva autizam!

Naučnici s Medicinskog fakulteta Univerziteta u Vašingtonu, “Bothell” univerziteta i Instituta za dečja istraživanja iz Sijetla duže vremena su proučavali efekte korišćenja ultrazvuka u trudnoći. Dugo su proučavali i u obzir uzeli podatke od čak 2.644 porodica. Studija se sprovodila u 12 gradova širom Amerike, a jedina veza koju su našli upravo je taj ultrazvuk i to samo u prvom tromesečju trudnoće. Što se tiče redovnih UZV pregleda tokom drugog i poslednjeg tromsečja tu nisu pronašli nikakvu vezu i baš zbog toga savetuju da se upotreba UZV-a tokom prvog perioda trudnoće smanji na minimum. 

Pogledajte i Lekovi u trudnoći: Naučnici doveli u vezu paracetamol i autizam

Važno je naglasiti da ni neuronaučnici još uvek nisu dokučili kako nastaje autizam, niti zašto je toliki porast evidentan poslednjih decenija. Nisu otkrili ni zašto su deca koja imaju istu dijagnozu toliko međusobno drugačija. Autističan spektar spektar je cele palete simptoma i gotovo da nema deteta s dijagnozom iz spektra koje je isto ili se mora tretirati isto kao i drugi. Toliko je još mnogo nepoznanica vezanih za autizam da se veruje kako još dugo nećemo moći otkriti prave odgovore na sva ta pitanja, a kamoli zaključiti ko je zaista glavni "krivac". 

Izvor: Index.hr

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.