Francusko Udruženje za ambulantnu pedijatriju (AFPA) izrazila je zabrinutost posle istraživanja sprovedenog nad 428 dece mlađe od tri godine, čiji su rezultati pokazali da ih čak 47 odsto skoro redovno koristi interaktivne ekrane na tabletima ili pametnim telefonima, pišu francuski mediji.

Pedijatri upozoravaju da tako mala deca svojih pet čula treba da koriste u interakciji s okolinom i životnom sredinom.

Pogledajte i Trogodišnjak ispred ekrana: Da li deca i u kojoj meri mogu da koriste tablet?

Istraživanje je pokazalo da 47 odsto dece mlađe od tri godine interaktivne ekrane na tabletima ili pametnim telefonima koristi u svojim domovima - njih 93 odsto i u automobilima - 12 odsto, od čega ih 30 odsto to čini u prisutnosti jednog roditelja ili odrasle osobe.

"Ako dete izrazi želju, ne treba mu uskratiti igru. Detetu od dve i po godine može se pružiti mogućnost da se poigra i na taj način. Ali, važno je da u igri učestvuju oboje, odrasla osoba i dete, odnosno da dete bude pod nadzorom", savjetuje doktor Fransoa Mari Karon, pdijatar Amijena i članica AFPA.

Pogledajte i Kada bi trebalo detetu kupiti mobilni telefon?

Studija je pokazala i da se posle treće godine života 48 odsto dece interaktivnim ekranima služi svakodnevno pola sata, a u polovini slučajeva su bez nadzora odrasle osobe. Pedijatri preporučuju da se u tom životnom periodu deteta koriste za njih prikladni sadržaji na kraće vremensko razdoblje. Savetuuu da se pritom isključi istovremeni obrok, da to ne bude pre spavanja i da svakako u igri učestvuje i jedna odrasla osoba ili starije dete.

Takve igre se mogu uključiti u proces učenja, ali ni u kom slučaju ne smeju u potpunosti da zamene tradicionalne dečje igračke, smatraju francuski pedijatri.

Oni upozoravaju i na programe, reklame i slične sadržaje koji su najmlađoj đeci dostupni putem ekrana, a na njih mogu negativno da utiču jer im predstavljaju izuzetno veliko emocionalno opterećenje.

Istraživanje je pokazalo i da 61 odsto dece mlađe od tri godine prati TV dnevnik, koji je za njihov uzrast potpuno neprimerenog sadržaja.

Izvor: N1

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.