Tokom šest dana, festival će ugostiti umetnike, pozorišne stručnjake i studente pozorišnih škola sa raznih strana Evrope i sveta, i zemlje domaćina Srbije, kao i ambasadore i predstavnike inostranih kulturnih centara. Svečano otvaranje je u Narodnom pozorištu (scena „Jadran“) 25. septembra (20h), a zatvaranje, uz dodelu nagrada, 30. septembra na istom mestu, u isto vreme.

Prema rečima direktora i selektora Festivala Slobodana Markovića, za učešće u takmičarskom programu prijavljene su 234 predstave iz 53 zemlje.

Pored Srbije, prijave su stigle iz Alžira, Argentine, Australije, Austrije, Belgije, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Brazila, Bugarske, Burkine Faso, Crne Gore, Češke, Egipta, Francuske, Grčke, Gruzije, Holandije, Hrvatske, Indije, Indonezije, Irana, Italije, Izraela, Japana, Jermenije, Jordana, Južne Koreje, Kanade, Kenije, Kolumbije, Mađarske, Makedonije, Meksika, Nemačke, Nigerije, Perua, Poljske, Portugalije, Rumunije, Rusije, SAD, Slovačke, Slovenije, Španije, Švajcarske, Švedske, Tajlanda, Tunisa, Turske, Ukrajine,Velike Britanije i Venecuele.

U takmičarskom programu će, tokom festivala, biti odigrano 16 predstava: „Mala sirena“ (Bosna i Hercegovina), „Bajka o ribaru i ribici“ (Crna Gora), „Deveta ovčica“ (Hrvatska), „Mali lutkar“ (Indonezija), „Neutabanim stazama“ (Kanada), „Amakajaku, avantura u Amazonu“ (Kolumbija), „Guska, smrt i lala“ (Poljska), „Let kroz priče“ (Rumunija), „Princeza Tirando“ (Rumunija), „Srebrno kopito“ (Rusija), „Badnje veče“ (Rusija), „Patka, smrt i lala“ (Slovenija), „Zlatokosa“ (Slovenija), kao i tri predstave iz Srbije – „Rečna sirena“ (Pozorište lutaka „Pinokio, Beograd), „Ko je najmoćniji na svetu?“ (Srpsko narodno pozorište, Novi Sad) i „Par cipela“ (Dečje pozorište Subotica“). 

Proslavljeni pisac za decu Ljubivoje Ršumović, predsednik Saveta Festivala, istakao je da je jasno da posle 23 godine ovaj festival "predstavlja svetsku pozorišnu adresu":


"Subotica izdržava i istrajava da održava ovaj festival tako dugo. Fascinacija pozorištem u detinjstvu ostaje fascinacija za ceo život. Imaćemo pozorišnu publiku, vaspitanu, elegantnu, što je strašno značajno. Festival ove vrste postaje preteča škole za lutkarstvo. Kolege iz celog sveta u Subotici razmenjuju ideje, 'kupuju i prodaju' ono što je dobro", istakao je Ljubivoje Ršumović.

Tokom šest dana, krajem septembra grad na krajnjem severu zemlje transformisaće se u epicentar umetnosti za decu, koja će imati prilike da uživaju ne samo u predstavama u glavnom takmičarskom programu Festivala, već i u raznovrsnim pratećim sadržajima: filmskom programu, izložbama, radionicama, promocijama knjiga, nastupima na centralnom gradskom trgu...

Svi programi Međunarodnog festivala pozorišta za decu besplatni su za sve posetioce.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.