Australija jedno od najboljih mesta na svetu u kojem se možete roditi i odrastati, međutim za to se mora i platiti pozamašna suma novca. 

Naime, istraživanje, koje je objavio medicinski žurnal "The Lancet", pokazalo je da je Australija, posle SAD druga po redu najskuplja zemlja za porođaj.

Pročitajte i Moje iskustvo: Trudnoća i porođaj u Francuskoj

U Sjedinjenim Američkim Državama porođaj košta 6,775 američkih dolara, dok u Americi cena iznosi 10,232.

Dok većina Australijanki rađa prirodnim putem (68 odsto), ostak se opredeljuje za carski rez, njih 32 odsto, što je najviše u poređenju sasvih 14 zemalja koje su uključene u istraživanje. Takođe, dok se samo dva odsto žena opredeljuje za porođaj u bolnici, manje od jedan odsto se porađa kod kuće. 

Izveštaj otkriva da su zemlje sa visokim prihodima preduzele mnoge važne korake kako bi umanjele materinsku i neonatalnu stopu smrtnosti, stoga materinska nega i medicinska odgovornost koštaju dosta. "Iako je stopa smrtnosti generalno jako niska, uopštena slika je daleko od idealne," govore istraživanja Lacenta.

Pročitajte i Moje iskustvo: Kako izgleda vođenje trudnoće i porođaj u Nemačkoj

U nekim sredinama, strah predstavlja glavni uzročnik mnogih komplikacija što dovodi kasnije do neprikladnih intervencija. Mnoge žene u razvijenim državama svoju decu rađaju u bolnicama, bez obzira na to da li nose rizičnu trudnoću ili ne. I dok je većina bolnica opremljena za sve vrste slučajeva, nisu sve uvek bile spremne i upućene na to da su neke žene nosile rizičnu trudnoću za koju je bio neophodan carski rez ili bilo kakva druga intervencija.

Kao rezultat toga, cena za negu majke i bebe može da se zakomplikuje i drastično poveća nakon porođaja. "Cena se povećava vremenom, i to drastično u zavisnosti od količina intervencija," navodi se u istraživanju.

Pored Amerike i Australije, zemlje u kojima je porođaj najskuplji su redom: Japan (3, 931$), Francuska (3,676$), Švedska (3,025$), Kanada (2,930$), Holandija (2,889$), Finska (2,784$), Velika Britanija (2,741$) i Nemačka (2,592$).

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.