Mnogo se pričalo, i i dalje se priča, o tome kako šećer utiče na zdravlje. Činjenica je da previše šećera može imati negativan uticaj.

Doktor Mark Volarik, šef pedijatrijskog odeljenja za razvoj i ponašanje u Oklahomi je sproveo nekoliko istraživanja čiji rezultati pokazuju da šećer nije problem kada je u pitanju "ludačko" ponašanje dece.

Jedno od istraživanja, poznato kao meta-analiza, je analiziralo rezultate 16 drugih studija. U svakoj od njih deca su bila podeljena u dve grupe, neki su dobili šećer, neki su dobili placebo, a ni deca ni istraživači nisu znali ko je u kojoj grupi.

Rezultat? Svi podaci upućuju na to da šećer ne utiče na dečje ponašanje na bilo kakav poseban način.

Ali ako je tako, šta zapravo uzrokuje njihovo bleskasto ponašanje?

Istina je da neki ljudi sa niskim šećerom (hipoglikemijom) osete nalet energije kada pojedu nešto slatko. Ali slatkiši drugačije deluju na ljude koji nemaju nizak nivo šećera u krvi, njihovo telo jednostavno koristi energiju ili je pretvara u mast.

Deca najviše slatkiša jedu kada su na uzbudljivim događajima sa svojim prijateljima, pa naučnici misle da roditelji umesto da misle da je dete jednostavno srećno i uzbuđeno jer je sa gomilom drugara, češće njihovo ponašanje vezuju sa šećerom.

U jednom istraživanju majke su ocenjivale svoje dečake kao hiperaktivnije kada im je rečeno da su jeli šećer, čak i kada ga deca zapravo nisu jela. U ovom istraživanju je učestvovalo 35 dečaka uzrasta od pet do sedam godina, i data su im pića koja sadrže veštački zaslađivač bez šećera. Polovini majki je rečeno da su dečaci uneli šećer u sebe. I kada su naučnici pitali mame o ponašanju njihovih sinova, one kojima je rečeno za šećer su ocenile decu kao hiperaktivniju. Interakcije između majke i sina su snimane, i otkriveno je da su se mame koje su mislile da je njihovo dete jelo šećer držale blizu svoje dece i češće ih kritikovale od majki kojima nije rečeno da su deca unela šećer.

Druga istraživanja pokazuju u istom pravcu, čak i ona koja su sprovođena nedeljama. Sva istraživanja su pokazala da se deca često ponašaju “kao muve bez glave”... ali šećer nije uzročnik njihovog ludila. Takvo ponašanje izazivaju roditeljska očekivanja, uticaj drugara, kao i elementi poput provođenja vremena napolju, glasne muzike, itd.

Sve u svemu, lošu hranu treba svesti na minimum. Loša je za zdravlje, za zube, za kilažu, i za brojne druge stvari. A sa roditeljske strane, davanje šećera deci loše utiče na vašu vezu. Češće ih proveravate, kritikujete i pratite svaki njihov korak.