Američka akademija za pedijatriju je 1992. napravila prva uputstva za roditelje na koji način će da stavljaju decu na spavanje. Uputstva su uključivale savet da roditelji bebe stavljaju da spavaju na leđima, a ne na stomaku, što je znatno umanjilo pojavu sindroma iznenadne smrti beba, poznatog i kao "smrt u kolevci". 

Ova organizacija je 2011. upotpunila uputstva navodeći da bebe trebaju da spavaju u svom vlastitom krevecu, bez jastuka, ćebeta i igračaka. Ove savete bi roditelji trebali da praktikuju tokom prve godine bebinog života. 

Istraživanje je pratilo 160 beba od jednog meseca, tri i šest meseci, i pratilo njihovo spavanje pomoću video nadzora. Iako su učesnici istraživanja znali kada će se dešavati nadzor, mnogi roditelji su decu i dalje stavljali na spavanje u nesigurnom okruženju. Većina beba (87-93 posto) imala je sa sobom u krevecu nedozvoljene stvari poput igračaka, ćebeta i slično, a veći broj beba je stavljan da leži na stomaku ili u drugim pozicijama, umesto na leđima (14-18 posto). 

Ovo istraživanje daje dva moguća objašnjenja: ili roditelji ne znaju za opasnosti nesigurnog okruženja za spavanje ili im je jednostavno teško da pratite uputstva. 

Videti malu bebu u velikom krevecu, bez jastuka, ćebeta ili igračke može biti stresno za roditelje. Njihov stres, međutim, može dovesti do opasnosti za dete, ukoliko odluče da ipak idu protiv saveta stručnjaka, upozoravaju autori ovog istraživanja.