Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovo nikada ne bi trebalo da kažete gojaznom detetu!

Ružni komentari upućeni deci tokom odrastanja mogu mnogo da naškode i da ostave trajne posledice.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Deca kojoj roditelji nikada ništa nisu prigovorili u vezi sa (preteranom) težinom, su srećni ljudi kada odrastu, dok oni mališani koji su dobijali kritične komentare na račun svojih kilograma odrastaju sa traumama, otkrilo je nedavno istraživanje.

Studija koju je sprovela "Food & Brand" laboratorija Kornel univerziteta pokazala je da su devojčice koje su slušale ružne komentare svojih roditelja na račun kilaže (uključujući i napomene da previše jedu), u većem riziku da budu gojazne kada odrastu. Takođe, njihova sreća je uslovljena isključivo činjenicom da su smršale. Čak i žene sa normalnim BMI-jem će biti nezadovoljne svojom težinom ako se sećaju da su im roditelji upućivali takve komentare tokom odrastanja, pokazala je pomenuta studija.

Povezane vesti

U istraživanju je učestvovalo oko 500 žena, a rezultati su pokazali i da deca čiji su roditelji vodili računa o svojoj težini, odrastaju u ljude koji brinu o kalorijama i kilaži.

Roditelji u velikoj meri utiču na detetov odnos prema ishrani, dijetama i uopšte na sliku o sebi kada odrastu. Česte priče o težini i dijetama u kući dete će sigurno zapamtiti, što će se odraziti na njegov kvalitet života. 

Jedna trećina dece je gojazna, tako da je normalno da su roditelji zabrinuti za zdravlje svojih mališana. Ali kako treba postupati u takvoj situaciji?

Eksperti se slažu da su zdrave promene u načinu života ključ uspeha, ali da te promene treba da napravi cela porodica, a ne samo dete. Na primer, kuvajte više obroka kog kuće i budite više aktivni, zajedno se igrajte napolju i vežbajte.

Povezane vesti

Kako bi izbegli tri najveće roditeljske greške trebalo bi da se pridržavate ovih pravila:

1. Budite dobar uzor svom detetu

Jedite zdravije grickalice, trenirajte redovno, pijte vodu umesto sode. Kada dete vidi da se vi tako ponašate, videće to kao normalnu stvar.

2. Pazite šta pričate

Izbegavajte da govorite o detetovoj težini i količni hrane koju pojede, nemojte ni da čuje negativno viđenje koje imate o svom telu. I kad ste već kod toga, nemojte hranu označavati kao 'dobru' ili 'lošu', ili sebe kao 'dobrog' ili 'lošeg' jer nešto jedete. 

3. Ne zaključujte prebrzo

Neka deca se udebljaju pre nego što počnu da rastu, i tada će njihova težina stići visinu. Tako da nemojte odmah brinuti o njihovoj težini. Najbolje je da se konsultujete sa pedijatrom (bez prisustva deteta), koji sigurno na duže staze bolje razume rast dece.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica