Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neobični rezultati istraživanja: Žene koje piju ovaj lek, češće rađaju dečake

Ukoliko pre začeća uzimate poznati lek za bolove, temperaturu i upale, postoje velike šanse da postanete mama dečaka. Evo koji je lek u pitanju...

 Izvor: Foto: Shutterstock

U nedavno objavljenoj studiji žene koje su imale pobačaje rađale su češće mušku decu ako su uzimale aspirin pre začeća, za razliku od žena koje su uzimale placebo. Aspirin povećava šansu da dobijete dečaka za trećinu.

Prethodna istraživanja pokazala su da su pobačaji povezani sa povećanom upalom materice. Ta upala može smanjiti šansu da žena dobije dečaka jer se smatra da su muški fetusi osetljiviji. Čak i eksterni faktori kao što su stres, pušenje i sl. povezani su sa smanjenim broj muške dece.

Aspirin je nesteroidni antiupalni lek koji se koristi za bolove, temperaturu i upale. Na nekim primerima naučnici su dokazali da čak povećava stopu trudnoće među ženama koje se podvrgnu vantelesnoj oplodnji. 

Tokom istraživanja koje je sproveo Institut za dečju negu i ljudski razvoj Onis Kenedi Šriver 1.228 žena pilo je aspirin ili placebo lek tokom perioda kada su pokušavale da ostanu trudne. U 31 odsto slučajeva žene koje su pile aspirin su dobile ćerku, poredeći s 23 odsto žena koje su pile placebo. Takođe, upala je bila smanjena kod žena koje su pile aspirin. 

"To je veoma zanimljiv zaključak, ali potrebno je napraviti još istraživanja kako bismo potvrdili ove zaključke. Bitno je naglasiti da se ovo donosi samo na žene koje su imale pobačaje", rekao je profesor Simon Fišel, predsednik klinike za plodnost CARE.

Povezane vesti

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica