U mnogim zemljama širom sveta na porođajima se primenjuje “kengur efekat”, blagotvorna metoda kože na kožu koja pomaže bebama da im dolazak na svet bude što manje stresan.

Naime, po rođenju beba se razdvaja od mame, što je u psihološkom i emotivnom smislu remeti, jer je do tog trenutka bila udobno smeštena u materici, gde je u svakom trenutku osećala vezu sa majkom i slušala ritam otkucaja majčinog srca.

U mnogim porodilištima ova praksa je čak postala i obavezna, a najviše jer pomaže prevremeno rođenim bebicama, međutim, Švedska je otišla korak dalje.

Klinika "Uppsali" objavila je pre izvesnog vremena fotografiju koja je postala viralna nakon što je opis uz nju preveden na engleski jezik, a na fotografiji se mogu videti tata i maleni dečak na kojima leže blizanci koji su se rodili čak tri meseca ranije.

Reč je o revolucionarnoj metodi po kojoj stručnjaci klinike "Uppsali" dozvoljavaju da se ova metoda primenjuje i na bebice koje su teške čak manje od 700 grama pa umesto da leže u inkubatoru dozvoljava im se da što više leže na koži svojih mama, tata, ali i braće i sestara. 

Fotogtrafija je podeljena više od 20 hiljada puta, a polje za komentarisanje ispunjeno je pozitivnim komentarima koji se odnose na ovu blagotvornu metodu.