Otpornost na antibiotike rastući je problem koji zabrinjava zdravstvene ustanove. Međutim, otkriven je sastojak majčinog mleka sposoban da deluje na tzv. super-bakterije otporne na lekove. 

Protein 'laktoferin' bakterijama uzima gvožđe i šalje ih u krvotok. Sprečava oboljenja izazvana određenim bakterijama, gljivicama, pa čak i virusima. 

Pogledajte i 5 saveta za pravilno dojenje

Dojenu novorođenčad održava zdravom jer mleko deluje antibiotski, a prema rečima britanskih naučnika laktoferin može da iskoreni patogene organizme.

Novi antibiotik prepoznaje određenu bakteriju bez oštećivanja okolnih. Podstiče brzu regeneraciju ćelija i navodno deluje na osnovni sastav bakterije. 

Dodatno, lek bi mogao da izlečiti anemiju srpastih ćelija - naslednog poremećaja krvi pri kojem crvena krvna zrnca poprimaju neprirodan oblik. 

U Velikoj Britaniji, nedavno je izdato upozorenje o preteranom korišćenju antibiotika, a premijer Dejvid Kameron naglašava da njihova dalja upotreba može da unazadi modernu medicinu.

Lekovi otporni na bakterije godišnje uzrokuju smrt 700,000 osoba.

Izvor: Večerni.hr

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama