Jedan od saradnika na ovoj studiji bio je i doktor medicine Vilijam D. Lasek, ujedno i autor knjige "Why Women Need Fat", a koji je za Sunday Times izjavio kako masne zalihe u našem organizmu sadrže, između ostalog, i hemijsku supstancu poznatu kao DHA- odnosno Dokosaheksaenoičnu kiselinu koja je primarna gradivna komponenta kore ljudskog mozga, sperme, testisa i rožnjače. Ona spada u grupu omega 3 masnih kiselina koje su izuzetno važne za razvoj dečjeg mozga odnosno kompletnog nervnog sistema i očiju, posebno u prvih šest meseci njihovog života. Tragovi dokosaheksaenoične kiseline nalaze se i u majčinom mleku. 

Pogledajte i 5 razloga zbog kojih je vaše telo lepše od kad ste postali mama

Zanimljivo je da je ova studija pokazala kako masne zalihe u gornjem delu tela imaju prilično negativne učinke, dok masne zalihe s donjeg dela tela imaju pregršt pozitivnih učinaka. "Zato je taj razmera majčinih bokova od izuzetne važnosti, pa se po njemu čak može predvideti kakva će biti inteligencija njenog budućeg deteta, kao i narednih generacija. 

"Jako je važna ta sposobnost da majka tokom trudnoće uspeva da održi potrebnu količinu masnog tkiva i da je akumuliše je sve do porođaja", naglasio je doktor Lassek.

U studiji se takođe navodi da nam ta, nama ženama poznata taloženja masnih naslaga na bokovima i bedrima, što čak i mršave žene primećuju s godinama, zapravo daju mogućnost da postanemo majke. Da je to čak stvar prirodne selekcije s obzirom da su te naslage važne za našu majčinsku funkciju, odnosno mogućnost da beba koja raste u maternici dobije te važne kiseline za razvoj mozga i nervnog sistema. A to nas takođe razlikuje od primata koji u trudnoći ne dobijaju naslage nigde drugdje osim na stomaku. 

Zato ako ste u trudnoći dobili oblu stražnjicu znajte da to nije jer niste disciplinovane - to je jednostavno stvar evolucije i vaše mogućnosti da rodite zdravo i pametno dete. 

Izvor: Index.hr

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.