Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje roditelja: Kako deca utiču na naš imuni sistem?

Verovatno ste do sada čuli da deca menjaju život u potpunosti, ali naučnici su sada otkrili i to da deca utiču na naš imuni sistem. Evo i kako...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Belgijski naučnici su otkrili da na naš imuni sistem mnogo više utiče roditeljstvo nego prehlada ili stomačni virus.

U studiji je učestvovalo 670 osoba između dve i 86 godina starosti, a tim naučnika je u periodu od tri godine pratio više faktora uključujući starost, pol, anksioznost, depresiju, gojaznost, kao i praćenje imunog sistema svakog učesnika pojedinačno.

Povezane vesti

Istaživači su otkrili da zapravo imuni sistem učesnika nije mnogo varirao tokom perioda praćenja, kao i da je ostao stabilan čak i nakon sezonskog gripa ili stomačnog virusa.

Međutim, njihovi nalazi pokazuju da je jedan od najznačajnijih faktora koji menja imune sisteme pojedinaca taj da li oni žive i podižu dete sa partnerom.

Povezane vesti

Naime, imuni sistem roditelja koji zajedno odgajaju dete je mnogo jači nego što je to slučaj kod onih koji nemaju decu ili ne žive u zajednici.

“Nedostatak sna, stres, hronične infekcije i svi ostali izazovi roditeljstva čine našem telu mnogo više od nastanka sedih dlaka. Mislim da bi svi roditelji predškolaca ili dece školskog uzrasta trebalo da cene efekat koji njihovo dete ima na njihov imuni sistem”, ističe doktor Adrijan Liston, koautor studije.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica