"Menstrualna pesma", koja će na Barnkanalenu, u sklopu švedskog javnog servisa SVT, početi da se prikazuje od sutra, ima za cilj da edukuje decu o menstruaciji kao i da destigmatizuje ovu temu. 

Jedan od voditelja kanala, Aleks Hermanšon, peva sa tinejdžerima, povlačeći kanap na tamponima koji počinju da plešu poput marioneta, da bi potom uronili u čašu s crveno obojenom vodom. 

Pogledajte i Seksualno obrazovanje na švedski način! (VIDEO)

"To je nešto što se povremeno dešava devojčicama, a one ne vole da o tome pričaju, možda zato što se stide. Ne žele da znamo ništa o tome, ali mi ipak znamo, jer je to nešto sasvim normalno. Samo moramo da budemo malo pažljiviji prema njima, da pokažemo strpljenje. Jer to je samo malo krvi", glasi prvi stih pesme. 

"Menstruacija, menstruacija, ura za menstruaciju! Telo radi kao podmazano i to je stvarno sjajno - ura!", glasi refren, dok crvene kapljice pljuskaju po ekranu. 

"Menstruacija znači da je telo spremno da stvori život", rekao je Hermanšon za dnevni list "Ekspresen", prenosi AFP. 

U januaru, na istom kanalu je emitovan spot "Snoppen och Snippan" (Piša i Ribica) u kome su muške i ženske genitalije prikazane kako plešu, a koji je na Jutjubu imao više od 6,4 miliona pregleda. 

Iako edukativnog karaktera, klip je podelio javno mnjenje u svetu zbog realističnog načina prikazivanja seksualnih organa.

Izvor: Bulevar

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.