Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Budućnost roditeljstva: Izračunajte kada je pravo vreme za bebu

Jedno, dvoje ili troje dece? Nedoumica je sa kojom se većina parova susreće u jednom trenutku zajedničkog života. Ali, od sada će u planiranju potomstva moći da im pomogne poseban kompjuterski program...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ukoliko niste sigurni kada bi trebalo da "radite" na bebi, od sada će u odlučivanju i planiranju porodice moći da vam pomogne kompjuterski program, koji su osmislili stručnjaci sa Erazmus univerziteta u Roterdamu u Holandiji.

Pogledajte i Najbolje vreme za roditeljstvo

Poseban kompjuterski model može da izračuna u kojim godinama života treba da planirate prvo dete, zatim drugo ili treće, u zavisnosti od želja, bilo da želite prirodno da zatrudnite, ili putem vantelesne oplodnje! Program može, tvrde izumitelji, najpribližnije da odredi u kojem trenutku života ćete imati najviše uspeha za oplodnju.

Za one koji žele samo jedno dete, a ne žure da se ostvare kao roditelji, model preporučuje da se počne sa pokušajima začeća u 32. godini, jer je tada šansa da se zatrudni prirodnim putem 90 odsto. Za one koji žele tri potomka najbolje bi bilo da počnu već u 23. godini. Ako budu čekali do 35. godine, šanse da postignu tri trudnoće su pola-pola.

Preporuke su bazirane na osnovu mnoštva podataka i ne mogu precizno da daju pojedinačne prognoze. Naravno, stvari nisu tako jednostavne u realnom životu, ali cilj programa je da pomogne parovima u planiranju porodice.

Ideja dr Dik Habeme sa holandskog univerziteta, inače jednog od tvoraca programa, bila je da potpomogne širenje porodice, jer je trend rađanja prvog deteta posle tridesete godine značajno porastao u svim zemljama sveta.

Na primer, žene u Velikoj Britaniji u proseku dobiju prvo dete u 28. godini, dok su u Italiji, Španiji i Švajcarskoj prvorotke starije od 30. U SAD broj žena koje rađaju u dvadesetim odavno se spustio na minimum, dok je značajno porastao broj onih koje postaju majke tek posle 35. godine.

Pogledajte i Da li ste spremni za drugo dete?

Ako neko rodi prvo dete posle 30. ili 35. sve su manje šanse da još jednom posle toga zatrudni. Jer, broj jajnih ćelija opada u četvrtoj deceniji života, naročito posle 35. godine, kaže dr Habeme.

"Muškarci imaju malo više vremena da postanu očevi. Godine kod njih manje utiču na plodnost, ali, da se ne zavaravamo, muškarci nisu najplodniji u dubokim četrdesetim", kaže Alen Pejsi, profesor andrologije na Šefild univerzitetu u Engleskoj.

Novi kompjuterski model uključio je podatke iz studija pomoću kojih se može proceniti kako se plodnost smanjuje sa godinama. Ekspertski tim je u program ubacio informacije prirodnih začeća do 1970. godine, kod 58.000 žena.

Iako su bili na meti kritika zbog podataka koji su zastareli, stručnjaci su namerno birali žene koje su zatrudnele pre ere kontracepcije. Program sadrži i podatke uspešnih vantelesnih oplodnji kod žena različitih godina. Jedino nisu računali godine potencijalnih očeva.

"Naši rezultati su generalno validni za parove gde muškarac nije stariji više od deset godina od partnerke", objašnjava Habema.

Program se zasniva na proseku, zato ne može da se primeni na svaku ženu pojedinačno, jer postoji puno varijacija i okolnosti, ali može da bude od pomoći, kaže Dejvid Kifi, iz njujorškog univerzitetskog medicinskog centra Lengon.

Primera radi, program procenjuje da su šanse za začeće u četrdesetim godinama kod žene oko 50 odsto.

"Mladi su generalno vrlo optimistični po pitanju reproduktivnog potencijala", kaže Ula Valdenstr, sa Univerziteta Karolinska u Stokholmu. "Takođe, uzdaju se previše u vantelesnu oplodnju, iako ni to nije stopostotna garancija."

Prema programskom modelu, IVF samo podiže granicu za začeće za nekoliko godina.

"Ipak, žene koje su sada u tridesetim i žele da se ostvare kao majke, ne treba da brinu", kaže Dejvid Kifi.

Pogledajte i 10 znakova da ste spremni za još jedno dete 

Ovaj program može samo da ih "pogura" da svoje želje već počnu da ostvaruju, ali ih ne tera da menjaju svoj život iz korena.

Ono što je cilj autora modela nije da uplaši ili požuruje mlade da odmah rade na začeću, već da ih podseti kada bi trebalo da počnu da razmišljaju o proširenju porodice.

Mogućnost začeća

Šanse za uspeh1 dete2 deteta3 deteta

Bez IVF

50%413835

75%373431

90%322723

Sa IVF

50%423936

75%393533

90%353128

Podaci

* Najveći broj dece u Srbiji rađaju majke stare između 25 i 29 godina i prosečna starost majke je 29,1 godinu. Podaci Republičkog zavoda za statistiku za 2013. pokazuju da je u gradskim naseljima prosečna starost majke 29,9 godina, a u ostalim 27,2.

* U našoj zemlji najviše je porodica sa jednim detetom - svaka druga, odnosno 51,8 odsto ukupnog broja porodica sa decom. Slede porodice s dvoje dece (40%), zatim s troje (6,7%) i četvoro dece (1,1%), dok najmanje ima porodica s petoro i više dece (0,4%).

* U Srbiji, prema popisu stanovništva iz 2011, ima 1,47 miliona porodica sa decom i one čine gotovo 70 odsto ukupnog broja porodica.

* Žene u Evropskoj uniji prvo dete u proseku rađaju sa nepunih 29 godina. Najmlađe prvorotke su u Rumuniji, a najstarije u Italiji, dok najviše majki tinejdžerki ima u Bugarskoj i Rumuniji, pokazuju evropske statistike objavljene povodom ovogodišnjeg Međunarodnog dana porodice.

* Više od 80 odsto dece rođene u EU su prvo ili drugo dete u porodici

* Za više od troje dece najčešće se odlučuju Finkinje

Izvor: Novosti

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica