Merenjem određenih vrednosti u krvi zdrave žene, može se predvideti njena sklonost ka razvoju kancera, tvrde lekari iz Velike Britanije.

Naime, tim s londonskog Imperija univerziteta analizirao je uzorke krvi oko 2.600 žena iz Britanije, Norveške, Australije i Italije i proučavao promene u belim krvnim zrncima.

Pogledajte i Fizička aktivnost dobra prevencija raka dojke

U nizu studija tokom kojih su pratili žene u proseku devet godina, otkrili su da su one koje su dobile rak dojke, u poređenju s onima koje nisu, ranije imale manji nivo metila u belim krvnim zrncima.

Metilacija, proces kojim se metil nakuplja u DNK, neophodna je za zdrav razvoj ćelija. Međutim, na nivo te hemikalije mogu uticati spoljašnji činioci kao što je alkohol, a koji se mogu kontrolisati.

Pogledajte i 10 važnih pitanja (i odgovora) o raku dojke

Zato, ukoliko posledica istraživanja bude razvoj rutinskog testa kojim bi se utvrdio nivo hemikalije, lekari će imati mogućnost da sugerišu osobama promene u načinu života koje bi mogle zaustaviti razvoj raka dojke.

Izvor: Kurir

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.