Prema novoj studiji objavljenoj u stručnom časopisu Demography, dobijanje deteta ljude čini nesrećnijim od smrti partnera, razvoda ili gubitka posla.

Studija je pratila 2.016 Nemaca od perioda pre dobijanja prvog deteta do dve godine posle rođenja bebe, a tokom tog razdoblja povremeno su popunjavali upitnik o tome koliko su srećni Rezultati su pokazali da je oko 70 odsto ispitanika bilo manje srećno u prvoj godini detetovog rođenja, a u proseku je zadovoljstvo životom opalo za 1,4 jedinice, što su istraživači smatrali "ozbiljnim padom", budući da je smrt partnera smanjila ocenu na skali sreće za samo jednu jedinicu.

Pročitajte i 10 znakova da ste spremni za još jedno dete

Najveći razlog zbog kog su roditelji manje srećni nakon rođenja deteta je "stalna i teška priroda podizanja deteta", koja uključuje nedostatak sna, probleme sa dojenjem, depresiju i probleme u vezi između supružnika.

Međutim, biološki antropolog Helen Fišer krivi za to društvenu izolovanost mladih roditelja.

Ona tvrdi da su ljudi koji prođu kroz razvod, smrt supružnika i nedostatak posla, obično okruženi bliskim osobama spremnim da pomognu, dok su nakon rođenja bebe roditelji uglavnom usamljeni, jer drugi ne žele da ih "uznemiravaju".

Pročitajte i Simptomi postporođajne depresije

Studija zaključuje da bi vlade država koje se žale na negativne strane slabog prirodnog priraštaja (u Nemačkoj žene u proseku rađaju 1,5 dece) treba da pronađu načine da pomognu mladim roditeljima.

Izvor: B92

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.