Prema istraživanjima, oko 20 odsto majki izjavilo je da im njihovi lekari nisu preneli nikakve instrukcije koje imaju veze sa dojenjem ili položajem deteta dok spava na leđima, što uvećava rizik od iznenadne smrti novorođenčeta.

Najmanje 50 odsto majki (koje su po prvi put trudne) složilo se da nisu informisane o tome kako i na koji način beba treba da spava. Takođe, ne znaju u kojoj prostoriji je najpogodnije postaviti krevetac. (Beba bi trebalo da spava u istoj sobi u kojoj i roditelji, ali ne u istom krevetu.)

Pogledajte i Porodilja tuži ginekologa: Moje telo je pretrpelo nasilje!

Američka služba za pedijatriju je odlučila da istraži ove propuste potpuno. Oni su kontaktiralli oko hiljadu majki koje su se porodile u 32 različite bolnice širom zemlje tražeći da im one dostave izveštaj o tome da li su dobile savete od doktora i osoblja. Izveštaj je trebalo da pošalju dva meseca nakon porođaja, a potom i nakon šest mesci.

Rezultati su bili sledeći - 11 odsto žena nije dobilo nikakve savete od lekara kada je potrebno vakcinisati dete, a oko 50 odsto nije upoznato sa posledicama koje izostanak vakcinacije donosi sa sobom.

Pogledajte i Nekoliko važnih stvari o porođaju

Američka služba ze pedijatriju je otkrila da je uzrok ovih problema nedovoljno razumevanje između lekara i roditelja. Oni su izjavili da je veoma bitno da lekar na pravi način prenese i objasni ključne stvari koje su vezane za dete. Takođe, oni bi trebalo da se zapitaju - "Da li sam ovo na pravi način objasnio/objasnila roditeljima i da li su me razumeli?"

Drugo objašnjenje je da je određen broj lekara smatrao da su neke majke upoznate sa temom majčinstva. Ili pak, nisu hteli da se upuštaju u diskusije koje su vezane za dojenje.

“Roditelji bi trebalo da znaju da su oni proaktivni u zdravlju svog deteta, i da je veoma važno da pitaju ukoliko nešto ne znaju. Svaki roditelj bi trebalo da pita doktora i traži dodatno objašnjenje ukoliko mu nešto nije jasno.”

Iste stvari važe i za trudnice. Pre nego što beba dođe na svet, potrudite se da vas doktor na vreme informiše o dojenju, spavanju, isharni deteta... Tako ćete sprečiti iznenadne situacije i biti potpuno upućeni u zdravlje vaših mališana.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.