Kada počinju bebama da daju čvrstu hranu, roditelji se najčešće odlučuju za blage ukuse poput pirinčanih pahuljica, šargarepu ili bananu, kako bi dete lakše prihvatilo nove namirnice.

Deca, većinom, lakše prihvataju sladak nego slan ukus, pa roditelji, kako bi proces privikavanja na dohranu prošao lakše, idu linijom manjeg otpora i daju im upravo sladunjavo voće i povrće, međutim naučnici sa da ističu da bi to možda trebalo da se promeni ukoliko želite da vaše dete u budućnosti ne bude izbirljivo. 

Zbog čega treba da pokušate?

Stručnjaci sa londonskog Univerziteta savetuju roditeljima da prva hrana koju nakon mleka ponude svojim bebama bude povrće, jer su preblagi ukusi pirinča ili šargarepe, ističu, propuštena prilika da se deca nauče na sve ukuse.

Naučnici smatraju da slatka banana ili kruška već u samom početku od bebe pravi sladokusca i probirljivca koji kasnije neće hteti da proba hranu koja ima jači ukus.

"Čak i ako će vam trebati 15 ili 20 pokušaja da dete prihvati namirnicu, isplati se, jer će dete kasnije u životu imati zdravije navike u ishrani. Mnoga su istraživanja pokazala da kad im se uporno nudi jedna namirnica na kraju počnu i da je jedu. Ključno je da bebama najpre ponudite hranu za koju je najveća verojatnost da će da je odbiju",  rekla je dr Kler Levlin koja je s koleginicom dr Hejli Sirad više od deceniju istraživala navike u ishrani beba.

Njih dve su napisale i knjigu o ishrani od začeća do drugog rođendana, baziranu na stotinak naučnih radova i članaka koje su objavile na tu temu.

EvolucijaPostoji čak i evolucijsko objašnjenje zašto bebe vole slađu hranu - ona sadrži kalorije potrebne za rast, dok im gorka hrana daje signal da bi mogla da bude otrovna. 

Sveti za uspešno privikavanje deteta na nove namirnice

One ističu kako su male bebe otvorene za nove ukuse dok problemi sa izbirljivošću kreću oko drugog rođendana.

Britanske doktorke takođe savetuju i da jedete u isto vreme kada i dete, smešite im se i hvalite ih kako bi bolje prihvatili novu namirnicu. 

One kažu i da treba da pazite da novu namirnicu uvodite na svaka tri do četiri dana kako biste ispratili reakciju i eventualne nuspojave poput alergije.

Kada je reč o voću, savetuju da bebu prvo upoznate sa kiselkastim plodovima poput šljive ili trešnje, a da im poslednje ponudite jako slatko voće poput banane.