Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve prednosti IT odeljenja: 7 razloga zašto bi školarci trebalo da se opredele za takvu vrstu školovanja

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je donelo odluku da od septembra u gimnazijama u Srbiji pokrenu specijalizovana IT odeljenja. Ova specijalna odeljenja će imati nastavni program sličan njihovih vršnjacima, naime ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ovo su neke od prednosti koje će imati gimnazijalci koji se opredele za nastavak školovanja u specijalizovanom IT odeljenju:

1. Siguran i dobro plaćen posao

Srednjoškolci koji se odluče za nastavak školovanja u specijalizovanom IT odeljenju već upisom u gimnaziju opredeljuju se za uspešnu karijeru koja znači da će od svog rada moći dobro da žive, ovde u Srbiji. Republički zavod za statistiku utvrdio je da su najveće prosečne plate u Srbiji tokom prethodne godine imali upravo IT stručnjaci. Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, visokoobrazovani profili iz oblasti IT-ja najbrže dolaze do poslova i imaju najveće šanse za zapošljavanje.

2. Bolja prohodnost na IT fakultete

Specijalizovana IT odeljenja u gimnazijama daju učenicima mnogo šira znanja u oblasti informacionih tehnologija nego drugi gimnazijski smerovi. Ovo je odlična priprema za nastavak školovanja na nekom od državnih ili privatnih fakulteta koji školuju IT stručnjake.

3. Široko gimnazijsko obrazovanje

Učenici IT odeljenja neće biti uskraćeni za opšte gimnazijsko obrazovanje. Naprotiv. Iako usmereni na IT, nakon završene gimnazije, maturanti ovih odeljenja mogu upisati fakultetske programe iz sasvim drugih oblasti, pa i društveno-humanističkih nauka. Stečeno znanje iz oblasti IT-ja daće im ogromnu prednost u odnosu na druge vršnjake jer će razumeti proces digitalizacije koji je sve prisutniji u poljoprivredi, zdravstvu, energetici, oblasti ekonomije, prava, pa i umetnosti.

4. Talenat i interesovanje kao profesija

IT odeljenja u gimnazijama omogućavaju učenicima koji vole da rade na računaru da svoj talenat i interesovanje pretvore u životnu profesiju. Ako se njihova interesovanja poklope sa ciljevima nastavnog programa, biće izuzetno motivisani da uče i napreduju.

5. Rad u malim grupama

IT odeljenja u gimnazijama će imati do 20 učenika. Na časovima informatičkih i programerskih predmeta radiće čak i u manjim grupama. U takvom okruženju, nastavnik može više da se posveti svakom učeniku i prilagodi nastavni proces njegovim individualnim potrebama.

6. Savremeni nastavni program

Učenici IT odeljenja će ovladati svim osnovnim, ali i nekim naprednijim konceptima programiranja. Kroz predmete kao što su veb programiranje, baze podataka i primena računara biće upućeni na funkcionalna znanja koja će im biti od velike praktične koristi u daljem školovanju i životu.

7. Razumevanje budućnosti

Školovanjem u specijalizovanom IT odeljenju, učenici će unaprediti tehnike samostalnog učenja koristeći mogućnosti računara. Izgradiće spremnost za praćenje novih rešenja u oblasti IT-ja i samim tim će biti spremniji za izazove koje ubrzani tehnološki napredak nosi sa sobom.

Kompanije okupljene oko Inicijative Digitalna Srbija pozdravljaju potez Vlade Srbije i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da uvedu znatno veći broj specijalizovanih IT odeljenja u državne i privatne gimnazije širom zemlje. Ovakav potez u potpunosti je usklađen sa ciljevima naše organizacije, potrebama šire privrede i realnom situacijom na tržištu rada.

Inicijativa Digitalna Srbija je privatna, neprofitna organizacija koja predvodi transformaciju Srbije u digitalno društvo. Inicijativu Digitalna Srbija su osnovale kompanije Infostud, Microsoft, Nordeus, PricewaterhouseCoopers, Ringier Axel Springer, Seven Bridges Genomics, Startit, Telekom Srbija i Telenor. Do danas, Inicijativi su se pridružili i BioSens Institut, Karanović & Nikolić, New Frontier Group, Raiffeisen banka i Societe Generale Srbija.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica