I majke tinejdžerke i porodilje starije od 35 godina imaju nešto povećan rizik od prevremenog porođaja, a adolescentkinje će verovatnije od žena u dvadesetima imati decu koja se sporije razvijaju i koja ne završe srednju školu, pokazala je ta studija.

"Starija majka možda je dobra za detetov razvoj ako je dobrostojeća i ako ne mora da se brine za velik broj dece", kaže vođa studije Karolina Fal, istraživačica sa britanskog univerzitetat u Southamptonu.

Pogledajte i Starije mame žive duže

Fal i kolege proučili su što je bilo sa 19.403 dece, upoređujući staros majke na porođaju u pet zemalja s niskim i srednjim prihodima - Brazilu, Gvatemali i Indiji kao i na Filipinima i u Južnoafričkoj Republici.

Podaci za svaku zemlju prikupljani su u raznim razdobljima od 1969. do 1989. i to donekle različitim metodama, ali za sve učesnike postojali su podaci o starosti majke i detetu bar do druge godine.

Pogledajte i Pozno majčinstvo: Nauka predviđa budućnost bez menopauze?

Majke u studiji prosečno su bile stare 26 godina. Žene u Brazilu bile su najmlađe, 25,8 godina, a u Gvatemali najstarije - 27,2 godine.

Deca majki do 19 godina imala su 20 do 30 posto veći rizik da budu nedonoščad i da se rode prerano i s malom porođajnom težinom, pokazala je studija. Ta deca su imala i 30 do 40 posto više izgleda da zaostaju u razvoju s dve godine kao i da ne završe srednju školu.

Istraživači su ustanovili socioekonomski status majki na temelju obrazovanja, bračnog stanja, bogatstva, etničke pripadnosti i mesta stanovanja u gradu ili u selu. I kad su te faktore uključili, ostala je prednost starijeg majčinstva.

Izvor: N1

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.