Ukoliko su žene tokom trudnoće fizički aktivne, njihovi potomci imaju više šanse da se bave sportom, pokazuje istraživanja naučnika sa Univerziteta Bristol. U njemu je učestvovalo oko 5.500 mališana uzrasta 11 i 12 godina, a ispitano je i kakve su bile navike njihovih majki dok su ih nosile.

Deca kojima su mame tokom trudnoće šetale, plivale, radile lagane vežbice i do porođaja praktikovale razne fizičke aktivnosti u skladu sa mogućnostima, aktivnija su za četiri procenta u odnosu na vršnjake kojima su mame mirovale ili se malo kretale.

Pogledajte i Kako odabrati pravi sport za dete?

Iako naučnici navode da ovaj procenat na prvi pogled deluje beznačajno, zapravo je veoma važan kada se uzme u obzir masovna pojava gojaznosti u najranijem dobu. Uz suvišne kilograme, pojavljuju se i ozbiljne bolesti poput dijabetesa i kardiovaskularnih tegoba, koje zahtevaju dugo lečenje, a pre samo nekoliko decenija retko su se javljale kod dece.

Istraživači navode da današnje trudnice, po nalogu lekara ili iz predostrožnosti, više miruju nego njihove majke, bake, prabake, jer se starosna granica majčinstva pomera i ne žele da rizikuju da zbog fizičke aktivnosti izazovu pobačaj. Tako je još jednom potvrđena bliska veza između majke i bebe u stomaku.

Izvor: Novosti

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.