Nakon što je devojčici Star, rođenoj u Barnsliju, u zapadnom Jorkiširu, dijagnostikovana Bilijarna artezija, lekari su savetovali transplataciju jetre. Međutim, roditelju Džejd Rider i Metju Bigrejv, nisu bili pogodni donori za transplataciju, koja je bila nužna za njen oporavak.

Ipak, bebina tetka Šanel Rider, inače mamina sestra bliznakinja, ponudila je deo svoje jetre i tako spasila bebicin život.

Roditelji male Star kažu da su par dana nakon rođenja primetili da bebina koža dobija žutu boju. Iako je žutica uobičajena kod beba, u ovom slučaju boja bebine kože ostala je nepromenjena nedeljama, tako da su lekari uradili testove kako bi ispitali da li se radi o problemu sa jetrom.

"U početku nismo mislili da se radi o ozbiljnom problemu. Metju je kao beba imao žuticu,," kaže novopečena mama.

Doktori su otrkili da su bebini žučni putevi zablokirani i da takvo stanje, ukoliko se ne leči, može da dovede do fatalnih posledica. Kako je prvi pokušaj da se žučni putevi otpuše bio neuspešan, nije ostalo ništa drugo do transplantacije jetre.

Kada je roditeljima saopšteno da ni jedno od njih ne može da bude donor, u pomoć je pritekla bebina tetka Šanel. Bez oklevanja, tetka je deo svoje jetre ustupila nećaki i tako joj spasila život.

"Emocije su me potrpuno savladale. Ona je moja sestra blizanakinja, i da smo se našle u obrnutim situacijama, ja bih isto uradila za njenu ćerkicu", rekla je mama Džejd.

Nakon operacije, koja je bila u novembru prošle godine, beba je ostala u bolnici šest nedelja, a potom je svoj oporavak nastavila u svom domu.

"Dobila je šansu da živi potpuno normalan život, i to zahvaljujući mojoj sestri bliznakinji. Ne postoji adekvatan način na koji bih mogla da joj se zahvalim", rekla je Džejd.

"Ni na tren se nisam premišljala oko odluke da pomognem Star. Ona je moje blago i ne postoji ništa što ne bih učinila za nju", nadovezala se tetka Šanel.