Konkurs za upis dece u beogradske vrtiće za 2015/16. godinu trajaće od 15. do 30. aprila, najavio je gradski Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu.

Preliminarne liste biće istaknute 25. maja, a roditelji čija deca ne budu primljena ili ne budu zadovoljni odlukom upisne komisije o tome gde će im dete biti raspoređeno mogu da predaju žalbe od 25. maja do 2. juna.

Upisne komisije razmatraće žalbe od 3. do 17. juna, a od 20. juna predškolske ustanove izdavaće potvrde roditeljima za čiju decu ne bude slobodnih mesta.

Pogledajte i Pitanja koja treba da izbegavate kada dođete po dete u vrtić

Predškolska ustanova "11. april" u Novom Beogradu, kao najveća predškolska ustanova, preliminarne liste će istaći 28. maja, a potvrde za decu koja nisu upisana roditeljima će izdavati od 29. juna.

Kako navode u Sekretarijatu obrazovanje i dečju zaštitu, uz ove potvrde roditelji će moći da upišu decu u privatne vrtiće - odlukom Skupštine grada Beograda u njih će od 1. septembra biti upisivana deca za koju ne bude mesta u državnim vrtićima.

Beograd ima 53 verifikovane privatne predškolske ustanove, u kojima će u radnoj 2015/2016. godini biti više od 1.700 slobodnih mesta.

Pogledajte i Vaspitači savetuju: Osam stvari o vaspitanju koje morate znati

Za jasle, vrtić i celodnevni pripremni predškolski program ima 8.500 slobodnih mesta.

Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu može da odobri prijem dodatnih 20 odsto dece prema Pravilniku o kriterijumima za utvrđivanje manjeg, odnosno većeg broja dece od broja koji se upisuje u vaspitnu grupu.

Predškolske ustanove će na svojim oglasnim tablama istaći sve informacije vezane za upis, kao i u kojim objektima ima slobodnih mesta, kako bi roditelji u zahtevu mogli da navedu do tri željena vrtića. Na oglasnim tablama će biti istaknut i spisak verifikovanih privatnih predškolskih ustanova.

Zahtev za upis deteta i spisak potrebnih dokumenata mogu da se preuzmu sa internet sajta www.beograd.rs, kao i u samim ustanovama.

Prednost pri upisu imaju deca iz osetljivih grupa, deca oba zaposlena roditelja i deca čija braća i sestre već pohađaju istu predškolsku ustanovu - u skladu sa Pravilnikom o bližim uslovima za utvrđivanje prioriteta za upis deteta u predškolsku ustanovu.

Pogledajte i Bezbednost dece: Da li ste za uvođenje video nadzora u vrtiće?

Roditelji boravak dece plaćaju 5.540 dinara, što je 20 odsto od ekonomske cene - 27.700 dinara, a ostalo dotira grad - 22.160 dinara.

Pravo na besplatan boravak u predškolskoj ustanovi čiji je osnivač grad ima treće i svako naredno dete u porodici, dete korisnika prava na novčanu socijalnu pomoć, dete sa smetnjama u razvoju za koje nije ostvareno pravo na dečiji dodatak i koje nije upisano u posebnu vaspitnu grupu i dete bez roditeljskog staranja za koje nije ostvareno pravo na dečiji dodatak.

Grad Beograd će od 1. septembra iznosom od najviše 22.160 dinara dotirati i boravak dece u privatnim vrtićima ukoliko za njih ne bude mesta u predškolskim ustanovama kojima je grad osnivač.

Roditelji imaju mogućnost da tokom cele godine predaju komisiji molbe za prijem dece u predškolske ustanove.

Na konkursu za 2014/15. godinu je upisano 15.220, a do 31. decembra prošle godine 17.738 dece.

Mrežom predškolskih ustanova obuhvaćeno je 412 objekata, od čega je 112 osnovnih škola u kojima se obavlja pripremni predškolski program, navedeno je u saopštenju.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete strucnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.