Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najnovije istraživanje: Pogledajte kako pušenje u trudnoći utiče na bebu (FOTO)

Štetni efekti pušenja tokom trudnoće mogu se videti i kod bebe dok je još uvek u maminom stomaku, pokazala su najnovija istraživanja.

 Izvor: Foto: Youtube

Posmatrajući bebe uz pomoć 4D ultrazvuka, istraživači sa Univerziteta Durham i Lankaster su otkrili da su fetusi, čije mame puše u trudnoći, imaju znatno veću stopu pokreta usta od normalne stope pokreta.

Pogledajte i Majka koja je izgubila dve bebe: Ne pravite iste greške kao ja!

Naučnici naglašavaju da razlog za to može biti centralni nervni sistem kod fetusa, koji kontroliše pokrete, a koji je zbog duvanskog dima u ovom slučaju usporen i nerazvijen.

Poledajte i Vežbom protiv zavisnosti od cigareta u trudnoći

Doktorka Nađa Rajsland sa Durham Univerziteta, koja je vodila istraživanje, pregledala je 20 budućih mama od kojih su četiri pušile u proseku 14 cigareta dnevno. 

Nakon što je proučila očitavanja iz 24, 28, 32. i 36. nedelje trudnoće, primetila je da deca majki koje nisu ostavile cigarete češće dodiruju usta i lice od ostalih.

Pilot studija, objavljena u časopisu Acta Pediatrica, trebalo bi da bude sprovedena i na mnogo većem uzorku, da bi se otkrio i uticaj stresa i depresije na fetus.

Štetni efekti pušenja tokom trudnoće mogu se videti i kod bebe dok je još uvek u maminom stomaku, pokazala su najnovija istraživanja.
Izvor: YouTube

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete strucnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica