Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Deca istopolnih i samohranih roditelja podjednako uspešna

Najnovije britansko istraživanje je pokazalo da deca, koju odgajaju samohrani ili istopolni roditelji imaju iste izglede za uspeh, kao i da će svoj potencijal najviše ostvariti u porodicama koje im pružaju ljubav.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Suzan Golombok, profesor Univerziteta u Kembridžu, uložila je 35 godina u istraživanje porodičnog života širom sveta da bi ispitala mogućnosti dece u različitim porodičnim okruženjima. 

Povezane vesti

Njen zaključak bio je: 

Deca će svoj potencijal najbolje ostvariti , sigurnost i podršku, nezavisno od strukture porodice; isto tako, predrasude i dikriminacija loše se odražavaju na ličnost deteta bez obzira na strukturu porodice u kojoj živi. 

Povezane vesti

Tokom istraživanja, Suzan je ustanovila sledeće: 

- Deca od 10 i 17 godina starosti koja rastu u lezbijskim porodicama ispoljila su znatno manju zastupljenost bihejvioralnih problema od ostalih vršnjaka, a sedamnaestogodišnjaci su pokazali bolje socijalne i akademske veštine. 

- Majke dvogodišnjaka nisu ispoljile veću stopu roditeljskog stresa, anksioznosti ili depresije od udatih majki. 

- Deca iz gej brakova nisu ispoljila nikakve razlike u eksternalizovanju ili internalizovanju različitih problema u odnosu na decu koja su odrastala u porodicama drugačije strukture. Isti zaključak doneli su i nastavnici i roditelji i brojni staratelji dece, poput rodbine, bebisiterki itd.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica