Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dva načina na koje stres u trudnoći može da naškodi bebi

Rezultati novih istraživanja pokazali su kako emocionalna i psihička napetost tokom trudnoće loše utiču na bebu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Pokušaj da se opustiš tokom trudnoće. To je loše za bebu! - savet je koji trudnice dobijaju od mnogih ljudi, a sada postoji i naučna potvrda.

Naime, dve nove studije rađene u Britaniji i Holandiji naglašavaju činjenicu da stres može zaista biti loš za bebe, i preporučuju da buduće mame urade sve što je u njihovoj moći da ga uklone.

Povezane vesti

Prva studija rađena je na Univerziteta u Kembridžu, a rezultati su pokazali da povećanje nivoa hormona stresa kod trudnica miševa mogu dugoročno uticati na zdravstvene ishode fetusa.

Fetusi ovih miševa sa podignutim nivoom hormona uglavnom su bili manji, uprkos tome što su majke jele dosta, pa je donet zaključak da majčin stres utiče na rast njenog deteta.

Povezane vesti

Drugo istraživanje sa Univerziteta Redboud u Holandiji pokazalo je da žene, koje su doživele stres tokom trudnoće, imaju više šansi da će beba imati probleme sa crevima i izražene alergijske reakcije.

Takođe, ovo pitanje mogu povezano je i sa psihičkim i fizičkim problemima koja nastavljaju da se razvijaju. 

"Mi mislimo da naši rezultati ukazuju na mogući mehanizam kako se zdravstveni problemi kod dece majki, koje doživljavaju stres tokom trudnoće, razvijaju", zaključila je Karolina de Virt, autorka holandske studije.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica