Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Epiziotomija sve manje popularna u svetu

Ako se plašite epiziotomije, imamo dobre vesti za vas – sve manje porođaja u svetu podrazumeva ovu neprijatnu proceduru.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Od 2006. godine američki Kongres akušera i ginekologa zalaže se protiv rutinske epiziotomije, napominjući da ovi rezovi povećavaju bol i analnu inkontinenciju. Srećom, akušeri su prihvatili ovo, što potvrđuje i statistika nedavno objavljenog istraživanja: između 2006. i 2012. godine, procenat izvršenih epiziotomija je pao sa 17,3 odsto na samo 11,6.

Povezane vesti

Studija - koja je uključila više od 2 miliona žena koje su imale porođaj u više od 500 bolnica u ovom vremenskom razmaku – takođe je utvrdila da su bolnice u manjim mestima zabeležile manju stopu izvršenih epiziotomija, kao i da su belkinje i latinoamerikanke imale duplo veće šanse za epiziotomiju od crnkinja.

Povezane vesti

Iako je stopa izvršenih epiziotomija generalno pala, neke bolnice još uvek redovno koriste ovu proceduru: deset odsto bolnica sa najvećim brojem epiziotomija koristilo je ovaj postupak u 34,1 odsto svih porođaja, dok su bolnice sa najnižim stopama izvršile ovu operaciju u samo 2,5 odsto vaginalnih porođaja.

Nacionalni institut za zdravlje ističe da epiziotomija može da bude i te kako rizična. Najpre, može doći do prevelikog gubitka krvi usled rane, rez može da pukne još više tokom porođaja, može doći do oštećenja tkiva oko rektuma ili čak samog rektuma, rana se kasnije može inficirati, a takođe seksualni odnosi su nekoliko meseci nakon izvršene epiziotomije bolni. 

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica